Izrael se danas pred ICJ brani od optužbi za genocid

Optužen za genocid nad Palestincima, Izrael planira da brani svoj rat u Gazi pred najvišim sudom Ujedinjenih nacija u petak, dan nakon što je premijer Benjamin Netanyahu te optužbe proglasio “licemjerjem koje vrišti do nebesa.”

Izrael, koji je osnovan nakon holokausta, oštro je negirao optužbe koje je iznijela Južna Afrika u jednom od najznajnijih slučajeva koji su se ikada pojavili pred međunarodnim sudom. Južnoafrički advokati tražili su od suda u četvrtak da naredi hitno zaustavljanje izraelskih vojnih operacija na opkoljenoj priobalnoj teritoriji koja je dom za 2,3 miliona Palestinaca.

Izrael često bojkotuje međunarodne sudove i istrage UN-a, tvrdeći da su nepravedne i pristrasne. U znak toga koliko ozbiljno shvataju taj sudski proces, izraelski čelnici poduzeli su, međutim, neuobičajen korak slanja pravnog tima i angažiranja kod Međunarodnog suda pravde kako bi branili svoju reputaciju.

Južnoafrički advokati tvrde da je rat dio višedecenijskog izraelskog ugnjetavanja Palestinaca.

  • Obim razaranja u Gazi, napadi na porodične kuće i civile, sukob koji je rat protiv djece – sve to jasno pokazuje da se genocidna namjera uočava i da se provodi u praksi. Izražena namjera je uništavanje palestinskih života – kazao je advokat Tembeka Ngcukaitobi u uvodnom izlaganju u četvrtak.
  • Distinktivna karakteristika slučaja je ‘ponavljanje genocidnog govora u svim sferama države Izrael’ – izjavio je on.

Netanyahu je obećao da će nastaviti borbu protiv Hamasa, palestinske grupe čiji su borci napali izraelske zajednice 7. oktobra i ubili oko 1.200 ljudi, većinom civila. Napadači su oteli i oko 250 osoba, od kojih je skoro polovina puštena na slobodu.

  • Ovo je naopako okrenut svijet – država Izrael je optužena za genocid dok se bori protiv genocida. Licemjerje Južne Afrike vrišti do nebesa – kazao je Netanyahu u četvrtak u video izjavi.

Slučaj pogađa srce nacionalnog identiteta Izraela i ulazi u srž jednog od najnerješivijih sukoba na svijetu.

Više od 23.000 ljudi u Gazi ubijeno je tokom vojne kampanje, prema podacima ministarstva zdravstva na teritoriji kojom upravlja Hamas.

  • Ništa neće zaustaviti patnju osim naloga ovog suda – poručila je južnoafrička advokatica Adila Hassim sudijama u prepunoj sali Palate mira u Haagu.

Odluka o zahtjevu Južne Afrike za “privremenim mjerama” vjerovatno će trajati sedmicama, a kompletan postupak vjerovatno godinama.

Iako se nalazi suda smatraju obavezujućim, nije jasno da li će Izrael poslušati bilo kakvu naredbu da zaustavi borbe. Ako to ne učini, mogao bi se suočiti sa sankcijama UN-a, iako bi one mogle biti blokirane vetom Sjedinjenih Država.

Bijela kuća je odbila komentirati kako bi mogla odgovoriti ako sud utvrdi da je Izrael počinio genocid. Portparol Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby nazvao je, međutim, te optužbe “neosnovanim”.

Izrael tvrdi da se bori protiv žestokog neprijatelja koji je izveo najsmrtonosniji napad na njegovu teritoriju od osnivanja zemlje 1948. godine. Izraelski čelnici insistiraju na tome da poštuju međunarodno pravo i da daju sve od sebe da izbjegnu štete među civilima. Izrael krivi Hamas za veliki broj poginulih, navodeći da njegovi borci djeluju u stambenim područjima.

U postu na društvenoj mreži X nakon saslušanja, portparol izraelskog ministarstva vanjskih poslova Lior Haiat nazvao je prezentaciju Južne Afrike “jednim od najvećih prikaza licemjerja” i nazvao pravni tim “Hamasovim predstavnicima na sudu”.

Rekao je da su južnoafrički advokati “iskrivili stvarnost u Gazi kroz niz “neosnovanih i lažnih tvrdnji”.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*