Amerikanci navodno obavijestili Hute prije početka napada, imali dovoljno vremena da se sklone

Upućeni izvori rekli su za Sky News Arabia da su Sjedinjene Američke Države obavijestile Hute prije izvođenja zračnih napada na njihove položaje u Jemenu.

Američki i britanski ratni avioni, brodovi i podmornice izveli su napade preko Jemena tokom noći kao odgovor na Hutsku blokadu u Crvenom moru.

“Ovi konkretni napadi jasna su poruka da Sjedinjene Američke Države i naši partneri neće zatvoriti oči pred napadima na naše osoblje niti dopustiti neprijateljskim stranama da ugroze slobodu plovidbe”, kazao je Joe Biden.

Izvori su izjavili da su Huti bili obaviješteni o napadima, što je očigledan pokazatelj namjere Sjedinjenih Američkih Država da smanji štetu i ne pokrene reakciju koja bi pogoršala eskalaciju u Crvenom moru.

U istom kontekstu, Wall Street Journal, pozivajući se na američkog obrambenog dužnosnika i izvor blizak Hutima, je izvjestio da su Huti već bili prebacili neko važno oružje i opremu prije napada, dok su se balistički projektili smjestili u skrovišta u gusto naseljenim mjestima grada Sane.

Novine su citirale Tanker Trackers, kompanije koja pruža savjetodavne usluge u pomorskom prometu, rekavši da je Iranski špijunski brod napustio Crveno more u četvrtak, uputivši se prema gradu Bandar Abbas na južnoj obali Irana. Za ovaj brod su sigurnosni dužnosnici ranije rekli da je vjerovatno na meti zbog svoje uloge u pomaganju Hutima u napadu na brodove.

Svjedoci u Jemenu potvrdili su Reutersu da je došlo do eksplozije širom zemlje i rekli da su udari ciljali vojnu bazu u blizini aerodroma Sana, vojnu lokaciju u blizini aerodroma Taiz, pomorsku bazu Huta u Hodeidiju i vojne lokacije u pokrajini Hajjah.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin, koji je u bolnici zbog komplikacija uzrokovanih operacijom, rekao je u saopćenju da su napadi bili usmjereni na sposobnosti Huta, uključujući bespilotne letjelice, balističke rakete, krstareće rakete, obalne radare i zračno izviđanje.

Vojni glasnogovornik Huta rekao je da su 73 napada dovela do smrti pet boraca pokreta i ranjavanja šest.

Dodao je da ti napadi neće proći “bez odgovora i bez kazne” te da će pokret nastaviti ciljati brodove koji idu prema Izraelu, piše SkyNewArabia.com.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*