Frederik X. postao novi danski kralj

Danski kralj Frederik X. stupio je u nedjelju na prijestolje, naslijedivši svoju majku, kraljicu Margrethe II., koja je formalno abdicirala nakon 52 godine vladanja, a veliki broj ljudi okupio se u glavnom gradu Danske kako bi prisustvovali ovom historijskom trenutku.

Margrethe (83) iznenadila je naciju u novogodišnjoj noći kada je objavila da planira postati prvi danski monarh u gotovo 900 godina koji se dobrovoljno odrekao prijestolja, javlja Reuters.

Kraljica Margrethe II. potpisala je u nedjelju, 14. januara, svoju abdikaciju na sastanku s danskim kabinetom nakon više od pet desetljeća službe. Danska, jedna od najstarijih monarhija na svijetu, nema krunidbu.

Sastanku su prisustvovali predstavnici vlade, Margrethe, Frederik (55), njegova supruga Mary, rođena u Australiji (51), koja je sada kraljica, i njihov najstariji sin Christian (18), koji je novi prijestolonasljednik.

Zadnji put je danski monarh dobrovoljno podnio ostavku 1146. godine kada je kralj Erik III. Lam odstupio da bi ušao u samostan.


(Vijesti.ba / FENA/SLOBODNA BOSNA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*