Pogođeni brod kod Jemena je u američkom vlasništvu, Huti ponovili da ciljaju samo brodove vezane za Izrael

Britanska kompanija za pomorsku sigurnost Ambrey saopćila je da je brod koji je pogođen projektilom u blizini južne obale Jemena bio teretni brod u vlasništvu SAD-a.

Prema Ambreyju, napad je “ciljao američke interese kao odgovor na američke vojne napade na vojne položaje Huta u Jemenu”.

Ambrey izvještava da je požar izbio na brodu za rasuti teret u američkom vlasništvu pod zastavom Maršalovih Otoka, ali on je i dalje sposoban za plovidbu i nije bilo povrijeđenih. Kaže da je brod “procijenjen da nije povezan s Izraelom”.

Sigurnosna agencija Velike Britanije za pomorske trgovačke operacije saopćila je ranije da je komandant broda prijavio da je “pogođen odozgo projektilom” u blizini jemenskog južnog lučkog grada Adena.

Al Masirah TV koju vode Huti citira izvor u pomorskim snagama grupe koji ponavlja da neće ciljati na komercijalne brodove koji nisu povezani s Izraelom.

“Plovidba je sigurna u Crvenom moru, Arapskom moru i tjesnacu Bab al-Mandab, osim za izraelske brodove ili one koji idu prema okupiranim palestinskim lukama”, kaže izvor.

“Nastavit ćemo spječavanje izraelskih brodova ili onih koji idu prema okupiranim palestinskim lukama do kraja agresije i opsade Gaze”, dodaju.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*