Velika pobjeda Trumpa na republikanskim izborima u Iowi

Donald Trump je u uvjerljivo pobijedio na republikanskim predizborima Iowi, prvom glasanju u američkoj predsedničkoj trci – učvrstivši svoj status pretpostavljenog republikanskog kandidata koji će izazvati predsjednika Joea Bidena na izborima u novembru.

Bivši predsjednik vodi u anketama više od godinu dana, ali su ovi izbori ponudili najjasniji uvid do sada u njegovu sposobnost da tu prednost pretvori u zapanjujući povratak u Bijelu kuću.

Glavnim američkim mrežama trebalo je samo pola sata da proglase pobjednika utrke, a Trump je osvojio 51 posto glasova i ostvario neviđenih 30 posto razlike u odnosu na Rona DeSantisa – što je najveća pobjeda izazivača na predizborima u Iowi u modernoj historiji.

Guverner Floride i drugi Trumpov glavni rival – bivša ambasadorica u UN-u Nikki Haley – imali su 21, odnosno 19 posto, a predviđa se da će DeSantis zauzeti drugo mjesto.

Postojala su pitanja da li će Trumpu smetati pravni problemi, jer se ove godine suočava sa brojnim građanskim i krivičnim suđenjima.

Ali stepen njegove pobjede pokazao je uspjeh 77-godišnjaka u pretvaranju svojih tužbi u poklič koji je potaknuo njegove sljedbenike dok uzima zamah za New Hampshire, sljedeću državu u kojoj će biti održani predizbori, narednog utorka.

(fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*