Obrok za Guinnessa u Sarajevu: Počelo pravljenje najveće porcije begove čorbe

Prvi sastojci ubačeni su u petak ujutro u veliku šerpu čime je ozvaničen početak obaranja Guinnessovog rekorda u pravljenju najveće porcije begove čorbe na svijetu.

Odgovorni kuhar je član Udruženja kuhara BiH Zaim Merdan, a čorba se kuha od petka ujutro ispred Doma Oružanih snaga BiH.

Begova čorba se kuha u loncu prečnika dva i po, te jednog metra visine, zapremine 4.100 litara, što će dati oko 15.000 porcija koje će se u poslijepodnevnim satima dijeliti građanima i gostima, a dio će se donirati i narodnim kuhinjama. Rekord koji se treba oboriti je 4.026 litara.

Recept za čorbu je 800 kg pilećeg mesa, 150 kg mrkve, 50 kg luka, pet kg bamije, 70 kg brašna, 15 kg peršuna, 75 litara ulja, 15 kg putera i pet kg začina, javlja Fena.

Razlog što su izabrali begovu čorbu je što žele njegovati tradiciju bosanske kuhinje. Garancije da će čorba biti kvalitetno izmjerena daje Rol Vaga iz Kiseljaka koji svoje stručnjake uključuju da bi se ispoštovali standardi koje traži Guinness.

Obaranje rekorda je dio programa najveće godišnje kuharske manifestacije u Evropi, a to je Konferencija Udruženja svjetskih kuharskih asocijacija koja se odvija u Sarajevu.

(Faktor.ba, Foto: M. Živojević/Faktor.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*