Je li sigurno jesti krompir koji je počeo klijati?

Ponekad napravimo zalihe krompira, no uz najbolju volju ne uspijemo ih potrošiti, a oni počnu mijenjati izgled. Krompir može početi klijati ili se skupljati. Šta onda? Je li ga sigurno jesti?

Prema stručnjacima sa Sveučilišta u Illinoisu, bolje je biti oprezan i odbaciti smežurane krompire. Kod dužeg skladištenja, pogotovo ako uvjeti skladištenja nisu idealni, na primjer, na toplom mjestu, krompir počinje gubiti vlagu. Ovaj gubitak vlage dovodi do toga da koža postaje opuštena i naborana.

“U toplim uvjetima krompir može početi klijati, što je način na koji krompir pokušava rasti i razmnožavati se. Iako je to prirodan proces, jasan je pokazatelj da krompir nije u svom najboljem stanju za konzumaciju”, tvrde.

Konzumacija takvog krompira predstavlja zdravstveni rizik, napominju stručnjaci. Ističu da su vidljivi znakovi propadanja, poput skupljanja i klijanja, znakovi razvoja solanina, prirodnog toksina koji ga proizvodi.

Prema Healthlineu, solanin u malim količinama obično ne utječe na ljude, ali njegova koncentracija može značajno porasti u krompiru koji propada ili klija, što dovodi do rizika od trovanja solaninom.

Simptomi mogu varirati od gastrointestinalnih tegoba do težih reakcija, uključujući probleme sa srcem i živčanim sistemom, ovisno o unesenoj količini.

Kako pravilno skladištiti krompir?

Idealan način skladištenja krompira je u hladnom, tamnom i dobro prozračenom prostoru. Idealna temperatura iznosi oko 8 Celzijevih stepeni. U tipičnom domu, u kojem temperatura varira od 18 do 20 Celzijevih stepeni, krompir može ostati svjež sedmicu do dvije.

Svjetlost je još jedan faktor koji treba uzeti u obzir. Krompir treba čuvati na tamnom mjestu kako bi se spriječio razvoj klorofila, zbog kojeg može pozelenjeti. Iako zelena boja sama po sebi nije štetna, ona ukazuje na višu koncentraciju solanina koji, kao što je ranije spomenuto, može biti toksičan.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*