Tužilaštvo BiH: Optužnica protiv tri osobe zbog krijumčarenja više stotina ilegalnih migranata

Podignuta je optužnica protiv tri osobe državljana Iraka, Turske i Bosne i Hercegovine zbog međunarodnog krijumčarenja više stotina ilegalnih migranata, saopšteno je iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

To su Baban Mohammed Kareem, rođen 1990. godine u Iraku, državljanin Iraka, koji je u pritvoru, Onen Ilhan zvani Doktor, rođen 1986. godine u Omerli-rep, državljanin Turske, koji je također u pritvoru, kao i Emir Njemčević, rođen 1972. godine u  Sarajevu, državljanin Bosne i Hercegovine.

Optužnicu protiv njih je podigla tužiteljica iz Odsjeka Tužilaštva BiH za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija i optužnica je proslijeđena Sudu Bosne i Hercegovine na potvrđivanje.

Navedene osobe optužnica tereti da su tokom 2023. godine, djelujući u dogovoru i koordinaciji sa osobama u inozemstvu, naročito na području Turske, kao i sa osobama u BiH – stranim državljanima i državljanima BiH, organizirali, pripremali, dogovarali i realizirali krijumčarenje većeg broja osoba, državljana Turske, različite starosti i spola, među kojima je bilo i djece i malodobnih te za znatne novčane naknade realizirali njihovo krijumčarenje iz BiH u Hrvatsku i druge zemlje Evropske unije.

Nakon njihovog dolaska u Bosnu i Hercegovinu, organizirali su im smještaj na području Sarajeva i drugih gradova, te ih transportovali u Unsko-sanski kanton, naječešće na područje Bihaća i Velike Kladuše, odakle su organizirali njihov nezakoniti transport i krijumčarenje mimo legalnih graničnih prijelaza na područje Hrvatske, kao i dalje prema zemljama Evropske unije, za novčane naknade od 2.500 do 19.500 eura ovisno o broju krijumčarenih osoba i konačnoj destinaciji.

Kako bi osigurali naplatu novca za krijumčarenje osoba, optuženi su zadržavali njihove dokumente i prilikom pretresa stanova i objekata koje su koristili pronađeno je više od 500 ličnih dokumenata iz Republike Turske.

Optužnica ih tereti da su radi pribavljanja protupravne imovinske koristi postali pripadnici grupe odnosno udruženja za krijumčarenje ljudi, te nedozvoljeno preveli i omogućili nedozvoljeno prevođenje najmanje 500 turskih državljana među kojima i malodobnih osoba i pritom ostvarili protupravnu imovinsku korist.

Time su počinili kazneno djelo organiziranja grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela – krijumčarenje migranata iz člana 189a. i kazneno djelo krijumčenja ljudi iz člana 189. Krivičnog zakona BiH.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem oko 30 svjedoka, šest vještaka i stručnih osoba, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*