Palestinci iz dana u dan sve teže dolaze do hrane

Palestinci širom Pojasa Gaze iz dana u dan sve teže dolaze do hrane. Tako su i raseljeni Palestinci u Rafahu primorani da svaki dan čekaju u redu kako bi dobili obrok koji im život znači.

Prvo grupa volontera pripremi hranu u velikim kotlovima, da bi obroke nakon što budu spremni podijelili ljudima koji čekaju u redu, a među kojima je i veliki broj djece.

Čelnik Centra za podjelu obroka Khalid Sheikh Eid kazao je da čine ogromne napore svaki dan kako bi ljudima osigurali obroke. Istakao je da se obroci pripremaju i dijele ujutro i navečer od početka izraelskog rata protiv Gaze.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog upada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 29.878 ljudi i izazivajući masovno uništenje i nestašice potrepština. Vjeruje se da je u napadu Hamasa ubijeno skoro 1.200 Izraelaca.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi. Uprkos naredbi suda, Izrael je nastavio izvoditi napade u Pojasu Gaze, a planirana je i invazija na Rafah, gdje je smješteno oko 1,5 miliona Palestinaca.

federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*