(FOTO) Pronađen Ferrari ukraden prije 30 godina zvijezdi Formule 1 Gerhardu Bergeru

Britanska policija pronašla je luksuzni Ferrari ukraden vozaču veteranu Formule 1 Gerhardu Bergeru prije gotovo 30 godina, javlja Anadolu.

Londonska Metropolitan policija objavila je da je luksuzni automobil bivšeg austrijskog vozača Formule 1 Gerharda Bergera, koji je ukraden 1995. godine u Italiji gdje je išao na trku, pronađen u Engleskoj.

Crveni Ferrari F512M bio je jedan od dva italijanska sportska automobila ukradena dok su njihovi vozači bili na Velikoj nagradi San Marina održanoj u Imoli u Italiji 1995. godine. Drugi je bio vlasništvo Bergerovog kolege Jeana Alesija.

Iz policije je navedeno da je Amerikanac odvezao automobil koji je kupio u Engleskoj u januaru u Ferrari servis na održavanje, a nadležni su, sumnjajući da je automobil ukraden, kontaktirali policiju.

Nakon toga, Jedinica za organizovanu krađu vozila londonske Metropolitanske policije pokrenula je istragu i sprovela istraživanje historije automobila.

Kao rezultat istrage, utvrđeno je da je vozilo ukradeno u Italiji 1995. godine prvo poslano u Japan, a u Veliku Britaniju je ušlo krajem 2023. godine.

Dok je londonska policija zaplijenila automobil, obustavljena je prodaja i slanje u SAD.

Mike Pilbeam, koji je vodio istragu, rekao je:

“Ukradeni Ferrari – vrijednosti oko 350.000 funti – bio je nestao više od 28 godina prije nego što smo mu uspjeli ući u trag u samo četiri dana. Naši upiti bili su mukotrpni i uključivali smo kontaktiranje s vlastima iz cijelog svijeta”.

Pilbeam je napomenuo da je istraga u toku i da do sada nije bilo hapšenja.

Drugi automobil se i dalje vodi kao nestao.

Dok je Jedinica za organizovanu krađu vozila londonske Metropolitanske policije zaplijenila 418 ukradenih vozila 2023. godine, objavljeno je da je ukupna vrijednost ovih vozila 31 milion funti.

Vlasnik ukradenog Ferrarija, Austrijanac Gerhard Berger, bio je vozač timova kao što su Ferrari, McLaren i Benetton u Formuli 1, gdje se takmičio između 1984. i 1997. godine.

Berger, koji je nastupio na stazi 48 puta u karijeri, završio je treći u dvije sezone.

Berger je napustio tim 1996. godine kada se Michael Schumacher pridružio Ferrariju.

(Anadolija)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*