Tuzla jedna od najboljih destinacija za ženska solo putovanja

Povodom Međunarodnog dana žena, GetByBus.com i GetByFerry.com platforme provele su još jedno istraživanje, ovaj put o zanimljivim trendovima solo putovanja među ženama.

Istraživanje je temeljeno na internoj bazi podataka koja sadržava informacije o više od 100.000 žena koje su putovale solo koristeći ove platforme.

Istraživanje je dovelo do sljedećih zaključaka:

  • Tuzla je najpopularnija destinacija za solo putovanja žena
  • Tuzlanke među najodvažnijim ženama iz BiH za solo putovanja
  • Broj solo putovanja žena se povećao za 21%

Približava nam se Međunarodni dan žena, prilika da se osvrnemo na dostignuća žena i razmišljamo o načinima kako proslaviti njihovu ulogu u društvu.

Napredak ženskih prava postaje očigledan kada se prisjetimo vremena kada su žene bile lišene prava na rad, slobodu izražavanja i političko učešće. Današnje žene su prešle dug put i ostvarile sve to i još mnogo više.

Razvoj samopouzdanja savremenih žena ogleda se i u njihovoj sklonosti ka solo putovanjima, što je trend koji postaje sve popularniji.

Prilikom ovogodišnjeg obilježavanja Dana žena, odlučili smo istražiti navike putovanja bosanskohercegovačkih putnica, stavljajući poseban fokus na destinacije koje žene preferiraju kao solo putnice.


Kako smo proveli istraživanje?

Podatke za istraživanje preuzeli smo iz vlastite baze podataka iz perioda 2023. godine. Istraživanje se temelji na uzorku od preko 100.000 putnica koje su koristile naše platforme za kupnju autobusnih karata u svrhu samostalnog (solo) putovanja.


Putnice vole preuzeti inicijativu

Podatak koji nam je upao u oko ukazuje na porast interesa putnica iz BiH za samostalna putovanja.

U odnosu na 2022. godinu, broj solo putovanja žena u 2023. godini povećao se za čak 21%.

Pogledamo li mjesece u kojima su žene najčešće putovale samostalno, to su bili kolovoz, listopad i prosinac.

Razvoj samopouzdanja i samostalnosti žena utjecao je i na činjenicu da vole preuzeti inicijativu kod planiranja putovanja.

Da se žene više interesiraju za putovanja, govore nam i naše društvene mreže, pa tako GetByBus Instagram profil prati 62% žena.


Najsigurnije destinacije za solo putnice

U Bosni i Hercegovini

Naše istraživanje je pokazalo da su neki od najvećih gradova u Bosni i Hercegovini ujedno i najsigurniji za solo putovanja žena.

Sarajevo, Banja Luka, Tuzla i Međugorje zauzeli su prva mjesta na ljestvici najsigurnijih gradova u Bosni i Hercegovini za solo putnice. Slijede ih Livno, Brčko, Zenica, Travnik i Prijedor, a posljednje mjesto u top 10 zauzima Jajce.

Navedeni gradovi samo su neke od najposjećenijih destinacija solo putnica u Bosni i Hercegovini.

U Europi

Najpozitivnija iskustva bosanskohercegovačkim putnicama pružile su države među kojima velik broj čine susjedne zemlje ili najposjećenije države Europske unije.

Neke od destinacija koje nose titulu favorita među solo putnicama su Hrvatska, Austrija, Crna Gora, Italija i Švicarska.


Bosna i Hercegovina kao destinacija za solo putnike

Važan faktor samostalnih putovanja je osjećaj sigurnosti koje destinacija pruža. Ovu činjenicu posebno ističu žene iz inozemstva koje se odluče za putovanje u Bosnu i Hercegovinu.

Kao sve popularnija destinacija za solo putnice, istraživanja pokazuju kako se Bosna i Hercegovina smatra relativno sigurnom zemljom.

Rezultati iz naše baze su pokazali da Bosnu i Hercegovinu najčešće posjećuju Hrvatice, čiji udio solo putovanja od ukupnog broja putovanja, iznosi visokih 43%.

Slijede ih Njemice, Srpkinje, Austrijanke i Brazilke.


Koje putnice su najodvažnije za solo putovanja?

Najodvažnije solo putnice dolaze iz glavnog grada Sarajeva, s čak 19%. Na temelju infografike u nastavku, vidimo da ih prate odvažne Banjalučanke (18%), Tuzlanke (12%), Trebinjke (10%) i Neumke (9%).

U samom vrhu još se nalaze Brčanke, Bijeljinke, Travničanke, Bišćanke i Jajčanke.


Zaključak

Trend samostalnih putovanja kontinuirano raste, posebno među pripadnicama ljepšeg spola. Svake godine sve više žena odlučuje se za putovanje u različite gradove diljem Bosne i Hercegovine, a razlog tome nije samo atraktivnost tih destinacija. Osjećaj sigurnosti koji pruža Bosna i Hercegovina privlači ne samo domaće putnice, već i žene iz drugih zemalja koje žele bezbrižno putovati.

Rastući trend solo putovanja žena ističe njihovo samopouzdanje i sposobnost preuzimanja kontrole nad vlastitim iskustvima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*