Sindikati poručili: Nećemo prihvatiti novi Zakon o radu koji srozava radnička prava

U prostorijama Saveza nezavisnih samostalnih sindikata BiH danas je održana konferencija za novinare na kojoj su izneseni stavovi sindikata vezano za donošenje novog Zakona o radu u Federaciji BiH.

Donošenje novog Zakona o radu BiH trakavica je koja traje već skoro deceniju. No, uvjetovanje MMF-a, koji prijeti da će obustaviti stand by aranžaman, ubrzalo je proces donošenja ovog zakona. Iako još uvijek nije poznat cijeli nacrt zakona, sindikalisti su danas poručili da im zakon, posebno dijelovi zakona o kojima se spekuliše u javnosti, nisu prihvatljivi.

Prema informacijama koje su se pojavile u javnosti, novim Zakonom o radu ukinuli bi se kolektivni ugovori te ugovori na neodređeno, što, kako kažu iz Saveza samostalnih sindikata BiH, dodatno srozava ionako mizerna radnička prava.

Pero Obad, predsjednik sindikata Hrvatskih telekomunikacija i predstavnik Saveza samostalnih sindikata BiH u pregovorima s vlastima, smatra da je jasno u čijem interesu je donošenje ovakvog zakona. “Najdirektnije preporuke i miješanje u takav zakon odgovara onima koji traže ovaj zakon, a to je MMF, Svjetska banka, Brisel… Pa imamo li mi domaće pameti, pitamo li mi išta naše građane, naše radnike”, kaže Obad koji naglašava da su osnovni ciljevi novog zakona smanjiti otpremnine, cijenu rada i druga radnička prava.

Obad naglašava da oni nisu protiv donošenja zakona ali traže da se stanje realno sagleda. “Šta je sa ostalim sistemskim zakonima, šta je s programima zbrinjavanja na svim nivoima? Ne, o tome se ne govori, već se podvaljuje govoreći da će svi naši problemi biti riješeni ako usvojimo zakon kako nam oni predlažu”, kaže Obad.

Novi sastanak na kojem će učestvovati predstavnici sindikata, poslodavaca i Vlade Federacije BiH, trebao bi biti održan u ponedjeljak.

SSS BiH usvojio je i operativni plan kojim je predviđeno da se organiziraju sastanci svih granskih sindikata na kojem bi se objasnilo šta donosi novi Zakon o radu.

“Poslodavci, a na neki način i vlasti, pokušavaju razbiti jedinstvo sindikata i radnika. Moje je mišljenje da, ko god kaže da se slaže sa Zakonom o radu koji smanjuje radnička prava, ne može biti član sindikata”, rekao je Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH.

“Aktuelni sindikat ima velikih problema sa implementacijom trenutnog Zakona o radu, odnosno kolektivnih ugovora u dijelu koji se odnosi na visinu plaća. A samo možemo zamisliti šta bi bilo da se kolektivni ugovori u potpunosti ukinu”, dodaje Bajramović.

On posebno problematičnom smatra činjenicu da Vlada Federacije BiH još uvijek nije javno izašla sa nacrtom ili prijedlogom zakona o radu. “Sramno je da ni mi u Sindikatu nemamo taj novi nacrt zakona. Čas dobijemo jedan, čas drugi nacrt”, ističe Bajramović.

Što se tiče akcija koje će sindikat poduzeti ako vlasti nastave proces usvajanja ovakvog zakona, saopćeno je da će biti poduzete sve mjere sindikalnog aktivizma, uključujući i proteste. “Ja vam garantujem da će protesta biti ako se bude išlo u tom smjeru da se usvoji ovakav zakon”, kaže Bajramović.

Sindikalista Saša Živković smatra kako su priče da je sadašnji Zakon o radu prepreka novim radnim mjestima netačne. “Da je tako, onda bi zemlje trećeg svijeta imale najveći broj zaposlenih. Ali, gle čuda, to nije tako”, kaže Živković. On je pozvao sve članove sindikata, simpatizere, pa i sve one koji nisu članovi SSS BiH da im se pridruže u

sindikalnoj borbi. “Ako zakon bude usvojen, mi ćemo uskoro postati zemlja trećeg svijeta za zapadne zemlje čiji ambasadori guraju usvajanje novog zakona. A ti ambasadori ovaj zakon guraju jer je to u interesu njihovih kompanija”, ističe Živković.

Ismet Bajramović, predsjednik SSS BiH za Klix.ba je potvrdio da povodom 1. maja neće biti organizirani protesti. Taj dan sindikalisti će obilježiti sastankom svih predstavnika sindikata, koji će biti održan u Tuzli. Bajramović očekuje prisustvo najmanje 1.000 sindikalista.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*