Održan okrugli sto „Unapređenje kvaliteta neformalne njege u Tuzlanskom kantonu“

Centar za socijalne inovacije iz Tuzle zajedno sa partnerskim organizacijama Centar za podršku i inkluziju HELP NET – Beograd i Caritasom Šabac održali su okrugli sto „Unapređenje kvaliteta neformalne njege u Tuzlanskom kantonu“koji je realizovan u okviru projekta „Unapređenje kompetencija neformalnih njegovatelja i profesionalaca u Republici Srbiji i Bosni i Hercegovini“, a kojeg finansijski podržava Evropska komisija u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020(Instrument za pretpristupnu pomoć IPA II).

Projekta se realizuje okviru prekogranične saradnje između Republike Srbije i Bosne i Hercegovine sa ciljem da doprinese razvoju nove vaninstitucionalne održive socijalne i zdravstvene usluge i/ili unaprijediti postojeće usluge za neformalne njegovatelje i profesionalce iz sistema socijalne i zdravstvene zaštite u Tuzlanskom kantonu (BiH) i Mačvankom okrugu (RS) prekograničnom razmjenom, saradnjom i sinergijom, povećavajući kvalitet i efikasnost u pružanju usluga njege starijim osobama i drugim osobama kojima je potrebna briga i njega.

Okrugli sto je organizovan u cilju zagovaranja za razvoj programa podrške neformalnim njegovateljima na području Tuzlanskog kantona i promocija uključivanja neformalnih njegovatelja u postojeće usluge i lokalne mehanizme podrške.

U okviru okruglog stola izlagane su teme: Kvalitet života i sagorijevanje neformalnih njegovatelja – analiza stanja; Sistemska zaštita i praktična podrška neformalnom njegovateljima – analiza stanja; Program obuke za unapređenje kompetencija neformalnih njegovatelja, a koje su izlagali predstavnici Odsjeka za socijalni rad, Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Prof.dr. Erna Lučić, Nedim Osmanović, viši asistent i prof. dr. Asim Pandžić uz moderaciju Samile Ramić više asistentice.

Okruglom stolu su prisustvovali predstavnici: Centara za podršku i inkluziju HELP NET – Beograd, Odsjeka za socijalni rad Univerziteta u Tuzli, Centara za socijalni rad Tuzla, UKC-a Tuzla, Doma zdravlja Tuzla patronažna služba, Centara za mentalno zdravlje Doma zdravlja Tuzla, Crvenog križa Tuzlanskog kantona, UG Fenix, UG Hrabro srce.

Okrugli sto je rezultirao preporukama za unapređenje programa obuke neformalnih njegovatelja i sistema neformalne njege na području Tuzlanskog kantona.  

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*