Inzko – Wigemark: OHR i EU nastavljaju saradnju u pružanju pomoći BiH

Ured visokog predstavnika (OHR) i Evropska unija će nastaviti saradnju sa drugim partnerima unutar međunarodne zajednice u pružanju pomoći Bosni i Hercegovini da ispuni svoje međunarodne obaveze i provede reforme, rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko na sastanku sa novim šefom Delegacije EU i specijalnim predstavnikom EU u BiH Lars-Gunnarom Wigemarkom danas u Sarajevu.

Visoki predstavnik je naglasio da bi evroatlantske integracije, privrženost vladavini prava – uključujući potpuno poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma – ekonomske reforme i borba protiv korupcije trebali biti prioriteti novih vlasti.

– OHR, Evropska unija i drugi međunarodni akteri, sa svojim komplementarnim mandatima, djeluju na terenu u cilju pružanja pomoći ovoj zemlji da uspostavi funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti – rekao je visoki predstavnik.

Ambasadori Inzko i Wigemark su podcrtali opredijeljenost međunarodne zajednice prema Bosni i Hercegovini kao suverenoj i jedinstvenoj zemlji, te podržali prijeko potrebne i ponekad teške promjene koje su potrebne da bi ova zemlja postala funkcionalna, stabilna i prosperitetna članica evropske porodice, saopćeno je iz OHR-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*