Sarajevo, BiH - 16. decembar 2021: Sud Bosne i Hercegovine oslobodio je danas Dušana Sladojevića, Slavka Aleksića i Ristu Lečića optužbi za izazivanje mržnje zbog aktivnosti koje su preduzeli na skupu Ravnogorskog pokreta u martu 2019. godine u Višegradu. Prvostepeno vijeće Suda BiH danas je izreklo prvostepenu presudu trojici pripadnika Ravnogorskog pokreta optuženima za izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada. ( Samır Jordamovıc - Anadolu Agency )

Sud BiH: Ukinut pritvor i određene mjere zabrane osumnjičenim u predmetu Ranko Debevec i drugi

Iz Suda Bosne i Hercegovine u utorak je saopšteno da je u predmetu Ranko Debevec i drugi djelimično prihvaćen prijedlog Tužilaštva BiH, te da je Sud donio rješenje kojim se osumnjičenim Ranku Debevecu i Osmanu Mehmedagiću ukida pritvor, javlja Anadolu.

U saopštenju se navodi da će oni biti pušteni na slobodu nakon što predaju sve važeće putne isprave, te da su im određene zabrana napuštanja boravišta, u vidu ograničenja na području opštine mjesta boravka, zabrana putovanja i zabrana sastajanja s određenim osobama.

„Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za istim postoji potreba ili do drugačije odluke Suda. Kontrola opravdanosti izrečenih mjera vršit će se po isteku svaka dva mjeseca od dana donošenja posljednjeg rješenja“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su osumnjičeni upozoreni da im se može odrediti pritvor ukoliko prekrše obaveze nametnute ovim rješenjem.

Protiv rješenja dozvoljena je žalba krivičnom vijeću Suda, u roku od tri dana od dana prijema pismenog otpravka istog.

Iz Suda Bosne i Hercegovine navode da je Tužilaštvo u ponedjeljak podnijelo Sudu obrazložen prijedlog za ukidanje pritvora i određivanje mjera zabrane osumnjičenima Ranku Debevcu i Osmanu Mehmedagiću, a zbog postojanje osnovane sumnje da su počinili krivična djela, i to: Ranko Debevec krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, krivotvorenje službene isprave, te krivično djelo iz člana 29. Zakona o ravnopravnosti spolova BiH, lažno predstavljanje, i primanje nagrade ili drugih oblika koristi za trgovinu uticajem, a Osman Mehmedagić krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i krivotvorenje službene isprave.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*