Grad Tuzla: Realizovan projekat “Adaptacije i modernizacije javnih usluga građanima”

Grad Tuzla jedan je od 10 najuspješnijih lokalnih uprava koje su ostvarile najbolje rezultate u implementaciji aktivnosti u okviru Projekta unapređenja efikasnosti lokalnih usluga (PIPLS) u Bosni i Hercegovini. Na osnovu ostvarenih rezultata, Gradu Tuzli odobrena su bespovratna sredstva za realizaciju jednog od prioritetnih projekata.

PIPLS projekat primarno finansira Švedska, a sufinansira i implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa partnerskim jedinicama lokalne samouprave (JLS).

PIPLS projekat je počeo sa implementacijom početkom 2021. godine i ima za cilj unaprijediti pristup ključnim javnim uslugama kroz bolje upravljanje imovinom i povećanje ulaganja u lokalnu infrastrukturu.

Kroz jednu od svojih komponenti, a na osnovu postignutih rezultata u implementaciji projektnih aktivnosti iz prve dvije komponente projekta, PIPLS projekat je podržao najuspješnije JLS kroz dodjelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje infrastrukturnih projekata koji proizilaze iz Strategije razvoja, te doprinose pružanju prioritetnih javnih usluga.

Grad Tuzla je kandidovao tri projekta, a kao najprihvatljiviji za sufinansiranje odabran je projekat „Adaptacija i modernizacija javnih usluga građanima u Gradskoj upravi Grada Tuzle“.

Navedenim Projektom su se unaprijedile usluge i izvršila  modernizacija Centra za pružanje usluga građanima (Šalter sale), u smislu prilagođavanja pristupa invalidnim osobama i olakšanog pristupa slabovidnim osobama, te zamjena liftova u zgradi Gradske uprave, kako bi bili prilagođeni korisnicima u invalidskim kolicima i drugim osobama sa poteškoćama u kretanju.

Značaj ovog projekta za Grad Tuzlu je još veći kada se uzme u obzir da Centar za pružanje usluga građanima i službe za upravu prime svaki dan u prosjeku  oko 1.000 naših građanki i građana.

Ukupna vrijednost projekta “Adaptacije i modernizacije usluga građanima u Gradu Tuzli” je iznosila 270.235,25 KM, od čega sredstva donatora iznose  91.850,00 KM, dok je preostali dio finansiran iz Budžeta Grada Tuzle.

Realizovane aktivnosti i rezultati PIPLS projekta predstavljaju poticaj Gradskoj upravi Tuzle da unaprijedi postojeće prakse dobrog upravljanja i imaće dugoročnu korist za sve građane i građanke Tuzle.

Grad Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*