Snažan zemljotres u Crnoj Gori probudio i građane BiH, Hrvatske i regiona

Snažan zemljotres pogodio je jutros oko 4:06 Crnu Goru, a osjetio se u svim susjednim zemljama, posebno u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Prvi podaci Evropskog mediteranskog seizmološkog centra pokazali su kako se radi o potresu jačine 5,7 stepeni, dok je kasnijim provjerama utvrđeno da se radi o jačini od 5,3 stepena po Rihteru.

Zemljotres se dogodio oko 32 kilomtra sjeverozapadno od Nikšića.

Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore saopštio je kako je registrovao jači zemljotres sa epicentrom na 5 km jugozapadno od CARODJA (Crna Gora).

Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 5.4 jedinice Rihterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od VII stepeni Merkalijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 km.

Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području.

Za sada nema izvještaja o štetama.

Nakon ovoga desila su se još dva manja potresa, jedan u BiH koji je iznosio 3,1 stepen po Rihteru i desio se oko 4:15 28 km od Bileće. Drugi je bio na području Crne Gore, također je, prema mjerenjima Evropskog mediteranskog seizmološkog centra, iznosio oko 3,1 stepen po Rihteru i bio je 28 kmod Nikšića.

(RTV7/BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*