Naučnici otkrili novi način razmnožavanja ebole u ljudskom tijelu

Naučnici su otkrili novi način na koji se ebola razmnožava u ljudskom tijelu i time identifikovali potencijalnu metu za lijekove koji bi spriječili ovo virusno oboljenje.

Studija je razjasnila način na koji smrtonosni virus, koji pogađa uglavnom stanovništvo u podsaharskoj Africi, stupa u interakciju sa ljudskim proteinom koji se zove ubikvitin.

“Koristili smo kombinaciju eksperimentalnih i kompjuterskih metoda da bismo istražili interakciju između proteina virusa ebole VP35 i lanaca ubikvitina”, rekao je koautor studije Rafael Najmanovič, profesor na kanadskom Univerzitetu u Montrealu, prenijela je agencija PTI.

On je dodao da je “napredno kompjutersko modelovanje predvidjelo vezu između virusnog proteina VP35 i ubikvitinskih lanaca u ljudskim ćelijama” kao i “potencijalna hemijska jedinjenja koja bi mogla da poremete ovu interakciju”.

Ebola je virusna hemoragična groznica koju izaziva nekoliko vrsta virusa iz roda ebolavirusa. Simptomi ebole u početku liče na grip, ali mogu napredovati do ozbiljnog povraćanja, krvarenja i neuroloških problema.

Novi nalazi, objavljen u časopisu “PLOS bajolodži”, ne samo da produbljuju naše razumijevanje načina na koji virus funkcioniše, već nude i obećavajući put prema stvaranje efikasnijih terapija, rekli su istraživači.

Zloglasan zbog razornih epidemija i visoke stope smrtnosti, virus ebole predstavlja značajnu prijetnju javnom zdravlju, napomenuli su stručnjaci.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*