(VIDEO) Lukas Nikolić: Cilj mi je da putem poezije utičem na određene društvene probleme

Danas je Svjetski dan poezije. Ovu, sada već tradicionalnu svetkovinu stiha, posvećenu popularizaciji čitanja, pisanja, objavljivanja stihova te proučavanja pjesničkog izraza, utemeljio je UNESCO 1999. godine u Parizu.

Time je proglašenje Svjetskog dana poezije prepoznao kao mogućnost i način da se izrazi jedinstvo u kreativnosti ljudskog uma.

Naglašeno je da treba dati priznanje i podsticaj nacionalnim, regionalnim i internacionalnim pjesničkim nastojanjima.

Prema podacima Nacionalnog odbora za obilježavanje Dana poezije, koji je od devedesetih godina prošlog stoljeća smješten na Floridi (SAD), ovaj praznik slavi se od 1505. godine.

Uglavnom se obilježavao u oktobru, najčešće 15. oktobra, na rođendan velikog rimskog pjesnika Vergilija. Tako je bilo sve do zvaničnog proglašenja UNESCO-a.

U povodu Svjetskog dana poezije, ugostili smo Lukasa Nikolića, mladog i uspješnog pjesnika iz Tuzle, koji je ostvario sjajne rezultate na velikom Svjetskom poetskom takmičenju, o čemu je između ostalog govorio za RTV 7 Tuzla kao i o ljubavi prema poeziji. Tom prilikom nam je kazao da mu je jedan od ciljeva da putem poezije utječe na određene društvene probleme.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*