Izrael tvrdi da je zarobio visoke vođe palestinskih grupa u bolnici Al-Shifa

Izraelske snage pritvorile su stotine boraca Hamasa i Islamskog džihada, uključujući brojne sigurnosne zvaničnike i vojne zapovjednike tokom napada na glavnu bolnicu u Gazi, saopćio je glavni vojni poportparol.

Izraelski vojnici ušli su u bolnicu Al Shifa u gradu Gazi u u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak i pretresaju veliki kompleks, za koji vojska tvrdi da je povezan s mrežom tunela koja se koristi kao baza za palestinske borce.

Navodi se da su vojnici ubili stotine boraca i pritvorili više od 500 osumnjičenih, među kojima358 pripadnika islamističkih militantnih grupa Hamas i Islamski džihad, što je najveći broj od početka rata.

Kontraadmiral Daniel Hagari, glavni izraelski vojni portparol, rekao je da su jedinice specijalnih snaga koristile “taktiku obmane” kako bi iznenadile borce i da su nanijele velike gubitke miltantnim grupama.

Među zatočenicima su tri visoka vojna komandanta Islamskog džihada i dva Hamasova zvaničnika, koja se smatraju odgovorna za operacije na okupiranoj Zapadnoj obali, kao i drugi zvaničnici unutrašnje sigurnosti Hamasa.

  • Oni koji se nisu predali našim snagama eliminirani su – izjavio je Hagari na brifingu u četvrtak navečer.

Nije bilo komentara iz Hamasa ili Islamskog džihada.

Al Shifa, najveća bolnica u Pojasu Gaze prije rata, sada je jedna od rijetkih zdravstvenih ustanova koje su čak djelomično operativne na sjeveru teritorije, a u njoj su smješteni i raseljeni civili.

Izrael se suočava s teškim kritikama od prošlog novembra kada su vojnici prvi put izvršili upad u bolnicu. Vojnici su tamo otkrili tunele, za koje su naveli da ih je Hamas koristio kao komandne i kontrolne centre. Hamas i medicinsko osoblje negiraju da se bolnica koristi u vojne svrhe ili za sklonište boraca.

Posljednjih dana, portparoli Hamasa saopćili su da ubijeni, u prethodnim izraelskim izjavama, nisu borci nego pacijenti i raseljena lica, i optužili su Izrael za ratne zločine.

Reuters nije mogao pristupiti bolnici i potvrditi nijedan od navoda.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*