Gradi se najveća elektrana čiste energije na svijetu, vidljiva iz svemira, a napajat će čak 16 miliona domova

Adani Green Energy Limited (AGEL), jedna od najvećih kompanija za obnovljive izvore energije u Indiji, koja je dijelom Adani grupe, najavila je izgradnju solarne i vjetroelektrane u indijskoj državi Gujarat, čija vrijednost će iznositi 20 milijardi dolara.

Ova vijest bila bi tek jedna u nizu vijesti bussines rubrika, da nije riječ o najvećem obnovljivom parku na svijetu.

Kada bude završena za pet godina, javlja CNN, bit će ovo najveća energetska elektrana na svijetu, koja će biti u stanju da proizvodi čiste električne energije dovoljne za napajanje 16 miliona indijskih domova. Pet puta je veća od Pariza, vidljiva iz svemira, sa dovoljno električne energije za napajanje Švicarske.

Ovim projektom će se dijelovi neplodne slane pustinje na rubu zapadne Indije pretvoriti u jedan od najvažnijih izvora čiste energije.

Adani Green Energy Limited (AGEL) jedna je od najvećih firmi za obnovljive izvore energije u Indiji, s trenutnim projektnim portfeljem od 20.434 MW (megavata). AGEL je dio obećanja Adani grupe da će Indiji osigurati bolju, čišću i zeleniju budućnost. Potaknuta filozofijom Grupe ‘Rast s dobrotom’, firma razvija, gradi, posjeduje, upravlja i održava projekte solarnih i vjetroelektrana povezanih s mrežom. Proizvedena električna energija isporučuje se entitetima centralne i državne vlade te korporacijama koje podupire vlada.

Izgradnja Parka obnovljive energije u Khavdi trebao bi pomoći ovoj mnogoljudnoj zemlji, čija ekonomija se razvija toplikom brzinom da se već sada predviđa kako će Indija uskoro biti treća ekonomija svijeta, da smanji zagađenje i postigne svoje klimatske ciljeve. Ugljen još uvijek čini 70% električne energije koju Indija proizvodi.

Ako Indija uradi ono što je Kina uradila, ako Indija uradi ono što je uradila Evropa, ako Indija uradi ono što su uradile SAD, onda nas sve čeka veoma, veoma sumorna klimatska budućnost“,kazao je Sagar Adani, izvršni direktor kompanije referirajući se na istorijsko korišćenje fosilnih goriva tokom perioda industrijskog razvoja ovih zemalja.

Dodao je da svaka zemlja ima pravo da omogući svom stanovništvu dovoljno energije.

Izgradnja največe elektrane čiste energije dio je ranijeg plana koji je najavio prvi čovjek Adani grupe, gautam Adani kada je kazao da če više od 75 posto njihovih kapitalnih ulaganja u ovoj dekadi biti u zelenim tehnologijama

Indija je treća zemlja u svijetu po potrošnji energije, iako su njena potrošnja energije i emisije po osobi manja od polovine svjetskog prosjeka, pokazuju podaci Međunarodne agencije za energiju (IEA) sa sjedištem u Parizu. Premijer Narendra Modi obećao je da će obnovljivi izvori, kao što su solarna energija i energija vjetra, zadovoljiti 50 posto energetskih potreba Indije do kraja ove decenije.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*