U napadu u Moskvi poginulo više od 110 ljudi, uhapšeno 11 osumnjičenih

Broj žrtava napada kod Moskve povećan je na 115, saopštio je ruski Istražni komitet.

Ruski istražni komitet saopćio je danas da su četiri počinioca napada uhapšena u pograničnom regionu Brjanska dok su bježali ka Ukrajini.

Odvojeno, ruska Federalna sigurnosna služba (FSB) saopćila je da je došla do saznanja da je ovu grupu na ukrajinskoj strani granice čekao pomagač koji im je trebao olakšati prolaz i pružiti zaklon. 

“Pokušavajući da pobjegnu, teroristi su se kretali prema rusko-ukrajinskoj granici, planirali su da pređu granicu i imali su kontakte na ukrajinskoj strani”, objavljeno je. 

Sekretar Savjeta bezbjednosti Rusije Nikolaj Patrušev rekao je ranije danas da će odgovorni za napad biti kažnjeni, prenijela je novinska agencija TASS.

Ruska Federalna služba bezbjednosti obavijestila je predsjednika Vladimira Putina da je nakon terorističkog napada kod Moskve privedeno 11 ljudi, uključujući četvoro direktno umiješanih, saopšteno je iz Kremlja.

U saopštenju se navodi da su u toku radnje na identifikaciji drugih osumnjičenih.

Izvor u ruskim specijalnim službama potvrdio je da su SAD dale informaciju o pripremama terorističkih napada u Moskvi, prenosi RIA Novosti.

Muškarci u maskirnim uniformama otvorili su sinoć vatru iz automatskog oružja na posjetioce koncerta u blizini Moskve, ubivši, kako je do sada potvrđeno, najmanje 115 ljudi, a ranivši 150, uključujući petoro djece.

Vatrogasci su na licu mjesta i gase ostatke požara, koji je većinom stavljen pod kontrolu, saopštilo je Ministarstvo za vanredne situacije.

Ministarstvo je saopštilo da je oko 13.000 kvadratnih metara sedmospratnice – oko trećine njene ukupne površine – bilo zahvaćeno požarom.

Helikopteri su bacili oko 160 tona vode na zgradu. Rijeka Moskva protiče u blizini objekata, koji takođe uključuju tržni centar, konferencijski centar i hotel u vlasništvu “Krokus grupe”, navodi “Raša tudej”.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da je riječ o terorističkom napadu.

Objavljena je fotografija automobila u kojem su teroristi navodno pobjegli. 

EU šokirana terorističkim napadom u Moskvi, osuđuje napade na civile

Evropska unija je “šokirana i zgrožena izvјeštajima o terorističkom napadu” na dvoranu Krokus Siti Hol u Moskvi, objavio je na mreži Iks portparol EU Peter Stano. 

“EU osuđuje svaki napad na civile. Naše misli su sa svim ruskim građanima pogođenim ovom napadom”, napisao je sinoć Stano. 

Orban izrazio saučešće Rusiji

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je saučešće Rusiji nakon smrtonosnog terorističkog napada nedaleko od Moskve u kome je poginulo najmanje 60, a ranjeno oko 150 ljudi.

“Želio bih da izrazim najdublje saučešće narodu Ruske Federacije nakon gnusnog terorističkog napada koji se dogodio u blizini Moskve. Molimo se za porodice žrtava!” napisao je Orban na platformi “Iks”.

Peking šokiran terorističkim napadom u blizini Moskve

Peking je duboko šokiran terorističkim napadom u blizini Moskve i izražava čvrstu podršku naporima Rusije da osigura bezbjednost, rekao je kineski predsjednik Si Đinping.

“Bio sam šokiran vijestima o terorističkom napadu na koncertnu dvoranu u Moskovskoj oblasti, koji je rezultirao velikim brojem žrtava”, rekao je Si u poruci saučešća ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, prenosi kineska centralna televizija.

Si je dodao da Kina čvrsto podržava napore ruske Vlade da održi nacionalnu bezbjednost i stabilnost.

“U ime kineske Vvlade i naroda, želim da izrazim duboko saučešće žrtvama i porodicama poginulih”, rekao je kineski predsjednik.

Interpol osudio napad u Moskvi, ponudio pomoć u istrazi

Generalni sekretar Interpola Jirgen Štok najoštrije je osudio teroristički napad u dvorani u blizini Moskve, dodajući da je ta međunarodna organizacija spremna da pomogne ruskim vlastima u relevantnoj istrazi.

“Najoštrije osuđujem napad u koncertnoj dvorani `Krokus siti hol` kao užasan čin protiv nevinih civila. Naše misli su sa žrtvama, njihovim porodicama i prijateljima. Interpol je spreman da pruži podršku istrazi ruskih vlasti”, napisao je Štok na platformi “Iks”.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*