Delegacija MMF-a u BiH 28. aprila

Delegacija MMF-a boravit će u BiH od 28. aprila do 13. maja, kada će tačno odrediti projekte i programe koje ćepodržavati u BiH, kazao je federalni premijer Fadil Novalić, čllan Delegacije BiH na proljetnoj skupštini MMF-a u Washingtonu.

Delegacija BiH  u Washingtonu je imala niz sastanaka sa zvaničnicima  međunarodnih finansijskih institucija.

”Prvi korak novog aranžmana BiH sa MMF-om, uz nove vlasti treba zapravo da bude ekstenzija zadnje tranše iz prošlog mandata”, kazao je federalni premijer Fadil Novalić.

”Nama je vrlo jasno rečeno, Delegaciji BiH u Washingtonu, da je stari aranžman MMF-a vezan za staru vladu. Četvrti korak je dakako završen,ali vrata otvorena novim vladama… I sa tim  da prvi korak  bude ekstenzija tog četvvrtog koraka, ja govorim o onih 300 miliona FBiH i 100 RS”, istaknuo je Novalić.

Novi aranžman sa MMF-om, prema riječima ministra civilnih poslova, trebao bi obezbijediti stabilnost javnih finansija, ali i podršku predstojećim strukturalnim reformama.

”Mogući prioriteti  u okviru aranžmana s MMF-om bili bi stabilnost javnih finansija, razvoj privatnog sektora, poslovno okruženje i stabilnost finansijskog sektora”, izjavio je zamjenik guvernera BiH u MMF-u Igor Crnadak.

Predstavnici BiH imali su i niz sastanaka sa američkim kogresmenima i političkim annalitičarima i svima onima koji su zainteresovani  za dešavanja na prostoru Balkana, a posebno u BiH.

“Prioritetna stvar za sve njih jeste pitanje bezbjednosti i najviše interesovanja pokazali su za tu temu, što je sasvim očekivano s obzirom da postoje određene veze koje ukazuju i na neka dešavanja globalnog karaktera, a koja imaju veze sa BiH”, istakla je Željka Cvijanović.

Proljetno zasijedanje Svjetske banke i MMF-a završava sutra.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*