Nije postignut dogovor sa zeničkim rudarima, još ništa od plate za januar i februar

Predstavnici Vlade FBiH, Elektroprivrede BiH i Sindikata RMU Zenica nisu postigli dogovor na današnjem sastanku o isplati plata rudarima za januar i februar. Prethodno su zenički rudari najavili da će sutra u znak protesta doći ispred zgrade Vlade FBiH.

Medijima se nakon sastanka obratio ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić koji je kazao da dogovor nije postignut.

“Nismo došli do dogovora koji smo očekivali i dalje tražimo rješenja kako bismo našli obostrano rješenje kada su rudnici u pitanju. Plata za januar i februar radnicima u Rudniku Zenica nije isplaćena”, rekao je Lakić.

Podsjetio je da je u septembru prošle godine postignut dogovor te je dogovoreno da Rudnik Zenica smanji broj uposlenika i da se poveća proizvodnja.

“Sveli smo broj uposlenih na optimalan nivo, a proizvodnja je ostala na 30 posto i to je nedovoljno za isplatu plata”, rekao je Lakić.

Dodao je da su pokušali naći rješenje za uplatu dvije plate, ali i da je realizacija budžeta FBiH takva da je potrebno 20 dana da bi se potrebnim odlukama došlo do isplate plata.

“To danas nije sindikat prihvatio i razumijem i podržavam sindikalnu borbu”, naveo je i dodao da će na narednom sastanku pokušati naći rješenja te da sve i jedan rudar mora dobiti platu.

Generalni direktor Elektroprivrede BiH Sanel Buljubašić je rekao da mu je žao što dogovor nije postignut, ali i da Elektroprivreda nije u zakonskoj i finanssijskoj mogućnosti da iznađe sredstva za ove dvije plate.

Rekao je da su napravljeni pomaci u svim rudnicima u Koncernu, osim u Rudniku Zenica.

“Oni su u prethodnoj godini imali praktično četiri mjeseca obustava, što kasnije izaziva velike poremećaje. Možemo shvatiti činjenicu da rudari u Zenici u posljednja dva mjeseca nisu mogli vršiti dinamičan iskop već su spašavali opremu”, rekao je Buljubašić.

Dodao je da je do sada pozajmica rudnicima iznosila 75 miliona KM, od čega je 41 milion KM otišao za zenički rudnik.

Iako je bilo najavljeno obraćanje predstavnika Saveza sindikata radnika rudnika FBiH do zajedničke press konferencije nije došlo, jer su predstavnici Sindikata napustili sastanak i potvrdili da sutra dolaze na proteste.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*