Hezbolah uzvratio raketnim napadom na Izrael, ubijen 25-godišnjak

Libanski proiranski pokret Hezbolah ispalio je u srijedu salvu raketa na sjever Izraela ubivši jednog civila, nakon što je Izrael izveo smrtonosni napad na južnom Libanu.

Hezbolah, saveznik palestinske militantne grupe Hamas, razmjenjivao je gotovo svakodnevnu prekograničnu vatru s izraelskom vojskom otkako su Hamasovi naoružani napadači 7. oktobra pokrenuli napad bez presedana na južni Izrael koji je pokrenuo rat u Gazi.

Izraelski spasilački timovi koji su pretraživali zgradu koja je pogođena u pograničnom gradu Kiryat Shmona “pronašli su 25-godišnjaka koji je bio bez svijesti, bez pulsa i ne diše” i proglasili ga mrtvim na mjestu događaja, saopćila je hitna služba Magen David Adom. 

Hezbolah je saopćio da je ispalio “desetine rakete” na Kiryat Shmona u znak odmazde za, kako je navedeno, “masakr koji je počinio cionistički neprijatelj (Izrael)” u južnom libanskom selu Habariyeh.

Ogranak za hitne intervencije Jamaa Islamiya, libanske militantne grupe blisko povezane s Hamasom, saopćio je da je “određeni broj” ljudi ubijen u izraelskom napadu u Habariyehu tokom noći.

U razgovoru za AFP pod uvjetom anonimnosti jer nisu ovlašteni razgovarati s medijima, zvaničnik Jamaa Islamiya rekao je da su sedmorica mrtvih bili “spasioci” koji su poginuli kada je pogođen centar za hitne slučajeve u selu.

bhrt

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*