Irska se pridružuje postupku protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde

Irska se pridružuje postupku koji je Južnoafrička Republika pokrenula protiv Izraela pred Međunarodnim sudom pravde.

Irski ministar vanjskih poslova Micheal Martin najavio je da će se Irska umiješati u postupak protiv Izraela koji je pokrenula Južnoafrička Republika pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ).

Martin je rekao da o genocidu treba odlučiti ICJ, ali je želio jasno staviti do znanja da Hamasov napad 7. listopada i ono što se događa u Gazi “predstavlja jasno kršenje međunarodnog humanitarnog prava masovnih razmjera”.

Martin je u svom iskazu naveo nekoliko prekršaja.

“Otmice. Planirano povlačenje humanitarne pomoći, napadi na civile i civilnu infrastrukturu. Neselektivna uporaba eksplozivnog oružja u naseljenim mjestima. Korištenje civilnih objekata u vojne svrhe. Kolektivno kažnjavanje cjelokupnog stanovništva”, napisao je.

“Popis se nastavlja”, dodao je.

“Ovome se mora stati u kraj. Stav međunarodne zajednice je jasan.”

U januaru je Međunarodni sud pravde naredio Izraelu da se suzdrži od bilo kakvih radnji koje bi mogle potpasti pod Konvenciju o genocidu i da osigura da njegove trupe ne izvode genocidna djela protiv Palestinaca.

Izrael i njegovi saveznici optužbe su nazvali neutemeljenima. Konačna odluka u tužbi koju je pokrenula Južna Afrika protiv Izraela mogla bi potrajati godinama.

Martin nije rekao u kojem će obliku intervencija biti, niti je precizirao argumente koje Irska planira koristiti, ali je dodao da je taj korak poduzela nakon pravne i političke analize i konzultacija s nekoliko partnera, uključujući Južnoafričku Republiku.

Irsko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da ovo nije zauzimanje određene strane u sporu, ali će to biti prilika da Irska iznese svoje tumačenje jedne ili više odredbi Konvencije o genocidu koje su u pitanju u ovom slučaju.

Irska se prošle sedmice pridružila Španjolskoj, Malti i Sloveniji u poduzimanju prvih koraka prema priznavanju palestinske državnosti.

Izrael je poručio zemljama da njegov plan predstavlja “nagradu za terorizam” koja bi smanjila mogućnost dogovornog rješenja spora između susjeda.federalna.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*