Realni rast BDP-a Bosni i Hercegovini u četvrtom kvartalu prošle godine 1,7 odsto

Realni rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) u Bosni i Hercegovini u četvrtom kvartalu prošle godine u odnosu na isti kvartal 2022. iznosio je 1,7 odsto.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP-a od 1,1 odsto u četvrtom kvartalu lani, u odnosu na prethodni kvartal, podaci su Agencije za statistiku BiH. 

U četvrtom tromjesečju prošle, u odnosu na isti period 2022. godine, znatan realni rast bruto dodate vrijednosti zabilježen je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu, i to za 16,6 odsto. 

BDP prema rashodnom pristupu u četvrtom kvartalu 2023. u odnosu na isti kvartal 2022. godine, zabilježio je rast od 1,7 odsto.

Sezonski podešena serija podataka u odnosu na prethodni period pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP u četvrtom kvartalu lani od 0,5 odsto u odnosu na kvartal 2022. godine. 

Posmatrano prema kategorijama BDP-a, prema rashodnom pristupu u posljednjem kvartalu 2023. u odnosu na isti kvartal 2022. godine, realni rast zabilježen je u kategorijama potrošnje domaćinstava za dva odsto, potrošnja vlada 1,4 odsto, dok su realni pad ostvarili bruto investicije za 4,4 odsto, izvoz roba i usluga 4,3 odsto, te uvoz roba i usluga 5,4 odsto.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*