Sjajan start lige za prvaka crveno-crnih: Sloboda u neizvjesnoj završnici savladala Široki u Mejdanu

Košarkaši Slobode i Širokog otvorili su ovosezonsku ligu za prvaka derbi susretom prvog kola u tuzlanskom Mejdanu. Dva dobro poznata rivala odmjerili su snage već dva puta u regularnom dijelu sezone, a oba tima upisala su po jednu pobjedu na gostujućem parketu. Treći međusobni duel donio je prvu pobjedu domaćina kada su u pitanju mečevi Slobode i Širokog, ali i prvu neizvjesnu završnicu između dva rivala kada je riječ o aktuelnoj sezoni. Crveno-crni su se puno bolje i sa više želje snašli u posljednjim minutama i zasluženo startali drugu fazu takmičenja sa važnim trijumfom.

Domaći košarkaši puno bolje su otvorili prvi susret u drugoj fazi ligaškog takmičenja. Sloboda je djelovala dosta odlučnije u svojim naumima, dok su gosti iz Širokog imali određenih poteškoća kada je u pitanju napadačka igra tokom prvih 10 minuta susreta u kojim su uspjeli postići svega 11 poena. Gosti su u drugoj dionici uspjeli pronaći svoju igru i uvesti se u ritam koji su nametnuli crveno-crni u prethodnih deset minuta, a nešto agresivnija odbrana omogućila im je da anuliraju zaostatak iz prve četvrtine od šest poena tako da se na poluvrijeme otišlo pri izjednačenom rezultatu 32:32.

Široki je izgledao znatno bolje na parketu u nastavku susreta, te su uz još jači pritisak na loptu natjerali domaće na nekoliko grešaka koje koriste za prelazak u vodstvo. Činilo se da će gosti iskontrolisati susret u trećem periodu igre, ali onda je uslijedilo posljednjih 10 minuta utakmice u kojima Sloboda pokazuje potpunu dominaciju. Domaći stižu rezultatski zaostatak, potpuno preokreću meč u svoju korist i ostavljaju Široki na svega devet poena u posljednjoj dionici igre. Potpuni pad desio se u posljednjim minutama susreta kada je Jakupović trojkom riješio pitanje pobjednika. Crveno-crni mirno privode utakmicu kraju i ostvaruju prvu pobjedu u ligi za prvaka rezultatom 66:59 (17:11; 15:21; 12:18; 22:9).

Sloboda je u izuzetno bitnoj pobjedi na startu druge faze prvenstva imala četiri dvocifrena strijelca, a najefikasniji bio je Andrija Bojić sa 14 poena. Dvocifreni su još bili Karim Brewton koji je dodao 12 poena, dok su kapiten Đorđe Lelić i Jasmin Jakupović imali po 11 poena. Ismet Sejfić postigao je šest poena i ostvario 12 skokova, Jordan Peltier ubacio je sedam, a Devine Eke zabio je pet poena uz sedam uhvaćenih skokova. Najbolji u porazu svoje ekipe bili su Tim Tomažič sa 14 poena, te Martin Junaković sa 13 poena.

Crveno-crni su u prvom kolu lige za prvaka ostvarili veoma važan trijumf protiv prvoplasirane ekipe regularnog dijela prvenstva i drugo kolo dočekuju sa omjerom od 1-0. Sloboda će prema rasporedu druge faze takmičenja biti domaćin i u narednom kolu kada u tuzlanski Mejdan stiže ekipa sarajevske Bosne koja će susret prvog kola odigrati u danima koji slijede protiv banjalučkog Borca kao domaćin u Skenderiji. Drugo kolo lige za prvaka na rasporedu je idućeg vikenda.

(OKK Sloboda/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*