Urbi et orbi: Papa pozvao na prekid vatre u Gazi, poslao poruku i Zapadnom Balkanu

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo pozvao je danas u blagoslovu Urbi et orbi na prekid vatre u Pojasu Gaze i pristup humanitarnoj pomoći u tom području, a zapadnom Balkanu je poručio da etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrok podjele, već izvor bogatstva.

Papa Franjo je predsjedao uskršnjom nedjeljnom misom na Trgu svetog Petra u Vatikanu pred 30.000 vjernika nakon čega je uputio uskršnju poruku i blagoslov.

“U mislima su mi ponajprije žrtve mnogih sukoba koji se trenutno vode u svijetu, počevši od ratova u Izraelu i Palestini, kao i u Ukrajini. Neka Uskrsli Krist otvori put mira za izmučena stanovništva tih krajeva. Pozivajući na poštivanje načela međunarodnog prava, izražavam nadu u opštu razmjenu svih zarobljenika između Rusije i Ukrajine po principu ‘svi za sve’. Nadalje, ponovno apelujem da se garantuje mogućnost pristupa humanitarnoj pomoći u Gazi i ponavljam svoj poziv da se odmah pusti na slobodu taoce otete 7. oktobra prošle godine kao i na trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze”, kazao je papa.

Dodao je da ne se ne smije “dopustiti da nad Evropom i Sredozemljem pušu sve jači vjetrovi rata”.

“Ne smije se podleći logici oružja i ponovnog naoružavanja. Mir se nikada ne gradi oružjem, nego ispruženim rukama i otvorenim srcima”, rekao je papa, pozvavši prisutne da ne zaborave ni Siriju, koja već 13 godina trpi posljedice dugotrajnog i razornog rata.

Također se osvrnuo i na situaciju u Libanu, Haitiju, Mijanmaru gdje se Rohingya izbjeglice suočavaju sa humanitarnom krizom, a obratio se i zapadnom Balkanu.

“Posebno mi je u mislima zapadni Balkan, gdje se čine značajni koraci prema integraciji u evropski projekt: etničke, kulturne i vjerske razlike ne smiju biti uzrokom podjele, nego trebaju postati izvorom bogatstva za čitavu Evropu i čitav svijet”, naglasio je Franjo.

Osvrnuo se i na osobe koje u ostalim dijelovima svijeta trpe nasilje, sukobe, prehrambenu nesigurnost, kao i posljedice klimatskih promjena.

“Pozivam sve one s političkom odgovornošću da ne štede napore u borbi protiv pošasti trgovine ljudima, radeći neumorno na razbijanju mreže izrabljivanja, te donesu slobodu svima onima koji su njene žrtve. Neka uskrsno svjetlo prosvijetli naše pameti i obrati naša srca da postanemo svjesni vrijednosti svakog ljudskog života, koji treba prihvatiti, štititi i ljubiti”, rekao je papa.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*