Južnoafrička Republika: Pleme Makuleke, jedno od autohtonih naroda Nacionalnog parka Kruger

Pleme Makuleke, jedno od drevnih lokalnih stanovnika Nacionalnog parka Kruger u Južnoafričkoj Republici, uspješan je primjer razvoja lokalnog stanovništva u Africi kroz turizam zasnovan na prirodnim ljepotama i životinjama, javlja Anadolu.

Prema informacijama dobijenim iz Južnoafričkih nacionalnih parkova, Nacionalni park Kruger, koji je od marta prošle godine posjetilo 1,6 miliona ljudi, jedan je od najpopularnijih centara za divlje životinje na kontinentu sa površinom od preko 19.000 kvadratnih kilometara.

Regija nazvana “Pafuri trougao”, u sjeveroistočnom dijelu parka, gdje se ukrštaju granice Južne Afrike, Zimbabvea i Mozambika, dom je plemena Makuleke, koje vjekovima živi na ovim prostorima.

Makuleke, koji su nekada bili prisilno raseljeni od strane režima rasističkog aparthejda, predstavljaju jedan od uspješnih primjera turizma divljih životinja na zemlji na koju su se vratili.

Solomon Maluleke, jedan od poglavara plemena Makuleke koje broji oko 12.000 ljudi, rekao je za Anadolu da je njegovo pleme jedan od drevnih naroda u regionu i da su njihovi preci živjeli na ovoj zemlji vjekovima prije 1969. godine.

“Režim aparthejda nas je nasilno protjerao s ove zemlje 1969. godine. Sa dolaskom demokratije 1994. godine, Vlada je dozvolila raseljenima da se vrate na svoju zemlju. Vratili smo se na naše posjede 1995. godine, a nakon pregovora, ova zemlja je vraćena našoj zajednici 1998.”, kazao je Maluleke.

Naveo je da su se po povratku prvo okrenuli poljoprivredi i rudarstvu, a zatim su se, uz savjet Nacionalnog parka Kruger, okrenuli turizmu kako bi zaštitili regiju.

Navodeći da pleme upravlja sa dva turistička smještajna objekta u regionu i ima centar za obuku za brigu o divljim životinjama, Maluleke je kazao da je više od 110 pripadnika plemena zaposleno.

Godfrey Baloyi je generalni direktor turističkog objekta pod nazivom “Return Africa Pafuri Camp”, kojim upravljaju Makuleke.

“Prema sporazumu, zapošljavamo ljude iz zajednice Makuleke. Može se reći da su 99 posto zaposlenih ovdje lokalni ljudi”, rekao je Baloyi.

Navodeći da kamp Pafuri, površine oko 260 kvadratnih kilometara, ugošćuje 75 posto biodiverziteta Nacionalnog parka Kruger, Baloyi je rekao da one koji dođu u posjetu čeka putovanje kroz historiju, kao i jedinstven doživljaj prirode.

Richard Sowry, jedan od rendžera Nacionalnog parka Kruger, rekao je da je najefikasniji način borbe protiv krivolova da se lokalno stanovništvo koje živi oko parka bavi turizmom.

Sve to, kako je kazao, predstavlja ozbiljan izvor prihoda lokalnom stanovništvu.

Smješten na južnom kraju zemlje Makuleke, “Crooks Corner“ je sjecište granica Južne Afrike, Zimbabvea i Mozambika.

Ova granična tačka, koju su nekada uveliko koristili odmetnici, danas svojim posjetiocima pruža impresivan pogled na tri države, usred ničega, na obalama rijeke Limpopo.

Granična tačka Pafuri između Južne Afrike i Zimbabvea takođe se nalazi nekoliko kilometara južno odavde.

Ovo područje je također dom brojnih stabala baobaba.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*