Glumac iz serije “The Crown” Khalid Abdalla: Ono što se događa u Gazi je genocid

Egipatsko-britanski glumac Khalid Abdalla, koji je glumio ljubavnika princeze Diane Dodija al-Fayeda u TV seriji “The Crown” (Kruna) o britanskoj kraljevskoj porodici, opisao je izraelske napade na Gazu kao “genocid”, javlja Anadolu.

Glumac Abdalla, koji je stekao slavu u svjetski poznatoj TV seriji “The Crown” i filmu “The Kite Runner”, adaptiranom prema knjizi afganistanskog pisca Khaleda Hosseinija, protestirao je protiv genocida u Gazi ispisivanjem slogana “Nikada više” na lijevom dlanu na 75. dodjeli nagrada Emmy.

Abdalla je pozirao pred kamerama na završnoj proslavi TV serije “Kruna”, u kojoj je glumio ljubavnika princeze Diane Fayeda, ispisavši na obje ruke “Trajni prekid vatre”, “Vratite taoce” i “Kraj”.

Britanski glumac, koji je 30. marta prisustvovao maršu podrške Palestini održanom u Londonu, glavnom gradu Engleske, govorio je za AA o humanitarnoj krizi u Gazi.

Abdalla, glumac egipatskog porijekla, izrazio je da je izuzetno ponosan što učestvuje u nacionalnom maršu u Gazi pozivajući na trenutni prekid vatre, ali je izrazio veliku tugu što napadi na Gazu i dalje traju.

Napominjući da je prošlo otprilike šest mjeseci od početka izraelskih napada na Gazu, Abdalla je rekao: “Gotovo šest mjeseci zahtijevamo prekid vatre prije svega. Naravno, nakon ovih šest mjeseci sada smo došli do nezamislivog broja ubijenih. Ovo je genocid. Ovo mora prestati.”

“Jedan od razloga zašto smo ovdje je taj što ovo treba da završi u našoj generaciji. Dio mene odrastao je u strahu da će ovo neće završiti u mojoj generaciji, a sada se moramo pobrinuti da završi”, dodao je.

Glumac Abdalla također se obratio međunarodnoj zajednici i rekao:

“Međunarodna zajednica je iznevjerila Palestinu i njenu djecu. Svijet je propao. Cijeli život sam odrastao uz riječi ‘Nikad više’ i dužnost da te riječi ispunim. Kad je došao taj trenutak, nisu učinili ništa. Nisu učinili ništa. Zapravo, učinili su i gore nego da nisu učinili ništa. Naoružali su (Izrael) i dalje ga podržavaju.”

Abdalla je u poruci međunarodnoj zajednici istaknuo da su promjene potrebne i da se trebaju dogoditi odmah.

Obraćajući se Palestincima u Gazi, Abdalla je dodao:

“Moja poruka ljudima Gaze: Uz vas smo i žao nam je. Žao nam je što ništa što smo učinili nije bilo dovoljno. I dalje ćemo biti uz vas, stajati uz vas i boriti se dok se ova situacija ne završi.”

Na kraju je poručio da će oni biti posljednja generacija koja se mora boriti za pravdu i slobodu, da će oni pobijediti i uspjeti.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*