Tajvan pogodio najjači zemljotres u posljednjih 25 godina

Otočnu državu Tajvan pogodio je najjači zemljotres u posljednjih 25 godina.

Prema prvim informacijama zemljotres je bio jačine 7,4 stepena po Richterovoj skali.

Potres, koji je izazvao prekid struje u glavnom gradu Taipeiju, dogodio se u 7 sati i 58 minuta po lokalnom vremenu na dubini od 15.5 km kod južne obale Tajvana, izvijestila je državna seizmološka služba.

Televizijske stanice objavile su snimke zgrada kako se ljuljaju u gusto naseljenom istočnom gradu Hualienu, blizu epicentra potresa. Tajvanski centar za nauku i tehnologiju (CST) saopćio je da su ljudi i vozila zarobljeni u tunelu Dachingshui.

Japanski centar za potrese je objavio da je nekoliko manjih tsunamija stiglo do južne prefekture Okinawe i kasnije ukinuo upozorenje na plimne valove. Filipinska seizmološka agencija je također izdala upozorenje za stanovnike obalnih područja i pozvala ih da se sklone na viši teren. U međuvremenu su upozorenja za tsunami obustavljena.

Potres se osjetio u Šangaju u Kini, rekli su očevici. Kineski mediji navode da se osjetio i u Fuzhou, Xiamenu, Quanzhou i u Ningdeu u pokrajini Fujian. Naknadna podrhtavanja tla i dalje se osjete u Taipeiju, a dosad ih je bilo najmanje 25, navode stanovnici. Više od 87.000 kućanstava je ostalo bez struje, a brzi željeznički vozovi su zaustavljeni.

Južni tajvanski naučni park, u kojem je nalazi važan proizvođač poluvodiča, izvijestio je da firme posluju normalno. I taj tehnološki gigant je priopćio da se proizvodnja odvija neometano.

Državna novinska agencija navodi da se radi o najjačem potresu od 1999. kada je Tajvan pogodio potres magnitude 7.6 u kojem je poginulo oko 24.000 ljudi, a uništeno ili oštećeno 50.000 kuća.

(Vijesti.ba)


Jedan komentar

  1. I sincerely admired what you've produced here. The sketch is elegant, your written content chic, yet you appear to have developed some anxiety regarding what you aim to offer thereafter. Certainly, I shall return more frequently, just as I have been doing almost constantly, should you uphold this incline.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*