Putin se sastao s Kusturicom: Neki još uvijek krive Rusiju…

Filmski režiser bh. korijena Emir Kusturica sastao se jučer sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a tema razgovora, prema zvaničnom saopštenju Kremlja, bili su Kusturicini “kreativni planovi, tačnije planovi o snimanju filmova koji se baziraj na radovima ruskih klasičnih i modernih autora”.

Kako je prenijela agencija Tass, Putin je tokom ovog sastanka rekao da Zapad krivi Rusiju za kolaps kolonijalizma širom svijeta ali da je ovaj proces bio “neizbježan”.

“Te historijske fobije su još uvijek prisutne. Neki još uvijek krive Rusiju za nečiji gubitak kolonijalne moći. Ne prestaju nas optuživati da smo pomogli narodima Afrike, Latinske Amerike i Azije da stanu na noge i izbore se za slobodu. Oni misle da je Rusija kriva za slom kolonijalizma. To uopštee nije tačno”, rekao je Putin. “Sovjetski Savez je ubrzao ovaj proces, ali je bio neizbježan”, dodao je.

Video sastanka, kojeg je objavio Kremlj i prenijeli mnogi mediji, postao je viralan na društvenim mrežama, izazivajući lavinu komentara.

“Filmski režiser Emir Kusturica, dugogodišnji branitelj Miloševića i historijski revizionist, zahvaljuje Putinu na ‘historijskoj pravdi’ u Ukrajini i naziva je ‘početkom novog svijeta'”, napisao je jedan korisnik mreže X.

“Srpski filmski režiser Emir Kusturica sastao se s Putinom i pohvalio njegov genocidni rat”, navodi se u još jednom komentaru.

Bilo je i onih koji su pohvalili rad režisera.

“Emir Kusturica je izvrstan filmski režiser. On je bosanski, srpski, francuski, kršćanski humanist”, naglasila je jedna korisnica na društvenim mrežama, osvrnuvši se na neke od Kusturicinih dostignuća.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*