Banjalučko tužilaštvo formiralo predmet o slučaju “Gdje je Sara?”

Okružno javno tužilaštvo u Banjoj Luci formiralo je predmet o nestaloj banjalučkoj bebi Sari koja je navodno preminula 2018. godine. Njeni roditelji već četiri godine vode potragu za grobom svog djeteta.

Ova priča, koju je objavio CIN, govori o Sarinoj majci Aleksandri Blagojević i ocu Milošu Kuprešaninu koji godinama bezuspješno traže grob svog djeteta.

“Okružno javno tužilaštvo Banja Luka postupalo je u predmetu povodom praćenja trudnoće, poroda, boravka u bolnici oštećene Aleksandre Đilas sada Balogojević i smrti novorođenčeta dana 08.09.2018.godine, te je dana 05.10.2021.godine, donijelo tužilačku odluku naredbu o nesprovođenju istrage protiv UKC RS, zbog krivičnog djela Nepružanje ljekarske pomoći jer ne postoje osnovi sumnje da je prijavljeno pravno lice učinilo predmetno krivično djelo. Na donesenu tužilačku odluku oštećena je uložila pritužbu Glavnom okružnom javnom tužiocu Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka, koji je rješenjem odbio pritužbu kao neosnovanu. Protiv rješenja Glavnog okružnog javnog tužioca oštećena je izjavila prigovor Glavnom republičkom javnom tužiocu, Republičkog javnog tužilaštva RS, koji je rješenjem prigovor odbio kao neosnovan”, navode iz tužilaštva.

No, povodom informacija objavljenih dana 01.04.2024.godine, u dokumentarnom filmu “Gdje je Sara?” na portalu Centra za istraživačko novinarstvo ovo Tužilaštvo je formiralo predmet po službenoj dužnosti u vezi sa radnjama obavljenim nakon smrti novorođenčeta Aleksandre Blagojević i Miloša Kuprešanina i novorođenčeta Nataše Stijak, radi provjere iznesenih navoda, prikupljanja svih potrebnih informacija i obavještenja i utvrđivanja svih okolnosti.

Kamere su pratile Aleksandrinu i Miloševu borbu sa preprekama sistema, ali oni ni uz novinarsku podršku nisu uspjeli otvoriti sva zatvorena vrata preduzeća, ustanova i institucija koje su bile povezane sa njihovom tragedijom.

U Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske u Banjoj Luci godišnje umre 20-ak novorođenčadi, a ako roditelji ne preuzmu njihova tijela UKCRS ih nakon obdukcije šalje Javnom preduzeću “Gradsko groblje”, koje ih sahranjuje pored drugih beba istih sudbina.

Tražeći Saru, njeni roditelji su morali iskopati dva tijela sa dječije parcele banjalučkog groblja na Pobrđu.

Okružno javno tužilaštvo postupalo je u predmetu povodom praćenja trudnoće, poroda, boravka u bolnici Aleksandre Balogojević i smrti novorođenčeta dana 08.09.2018.godine, te je dana 05.10.2021.godine, donijelo tužilačku odluku naredbu o nesprovođenju istrage protiv UKC RS, zbog krivičnog djela

klix.ba

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*