Napad na humanitarne radnike mogao bi predstavljati ratni zločin

Napadi na lica koja učestvuju u isporuci humanitarne pomoći može predstavljati ratni zločin, saopšteno je danas iz Kancelarije UN za ljudska prava, nakon smrtonosnog izraelskog napada iz vazduha na humanitarne radnike u Pojasu Gaze.

“Napad na ljude ili objekte koji učestvuju u humanitarnoj pomoći može predstavljati ratni zločin”, navodi se u saopštenju.

Ukupno sedam radnika iz organizacije “Svjetska centralna kuhinja” poginulo je kada je njihov konvoj vozila pogođen neposredno nakon što su učestvovali u nadzoru istovara 100 tona hrane dostavljene u palestinsku enklavu pomorskim putem.

Portparol Kancelarije UN za ljudska prava Džeremi Lorens istakao je da je izraelski udar na osoblje “Svjetske centralne huhinje” ukazuje na užasne uslove u kojima humanitarni radnici obavljaju svoj posao.

On je naglasio da, prema međunarodnom pravu, sve strane treba da poštuju i štite osoblje humanitarnih organizacija i da osiguraju njihovu bezbjednost i slobodu kretanja.

Izrael je juče saopštio da će promijeniti svoju taktiku u sukobu u Pojasu Gaze nakon stradanja radnika humanitarne organizaciju, za šta je izraelska vojska priznala da je “velika greška”.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*