Rusi nadomak osvajanja još jednog grada na istoku Ukrajine: Tvrde da su ušli u predgrađe

Ukrajinska vojska saopćila je danas da se nalazi u “vrlo teškoj” situaciji na bojnom polju u blizini grada Chasiv Yar, koji se nalazi na istoku zemlje. Rusi tvrde da su njihove snage stigle do njegovog predgrađa.

Ruske snage polako napreduju na istoku nakon što su u februaru zauzele dugogodišnje ukrajinsko uporište na istoku Avdivku. Ukrajina se pokušava ukopati, ali se suočava s nedostatkom granata jer američki Kongres već mjesecima ne uspijeva odobriti vojnu pomoć.

Brzo zauzimanje Chasiv Yara, grada s prijeratnom populacijom od 12.200 ljudi, smještenog zapadno od razrušenog Bahmuta, predstavljalo bi veliki poraz za Kijev i ukazalo na rastući ruski zamah na bojnom polju.

Ruska novinska agencija RIA citirala je dužnosnika koji je rekao da su ruske trupe ušle u predgrađe Chasiv Yara, koje Moskva vidi kao važno uporište ukrajinskih snaga koje su dobro utvrđene. Andrij Zadubinij, glasnogovornik ukrajinske istočne komande, rekao je da su ruski navodi neistiniti.

“Situacija je tamo vrlo teška. Borbe se nastavljaju, ali oni (ruski vojnici) nisu tamo. Ne vjerujte ruskim izvještajima”, dodao je Zadubinij.

Gradonačelnik Serhij Čaus jučer je opisao situaciju u Chasiv Yaru kao najtežu otkako je Rusija započela invaziju prije više od dvije godine.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Rusija možda planira izvesti novu ofanzivu protiv Ukrajine krajem maja ili u ljeto, ali da Kijev ima plan protiv toga. Rusija je posljednjih sednuca pojačala svoje dalekometne zračne udare na energetsku infrastrukturu, uzrokujući nestašice struje u pojedinim dijelovima zemlje.

Nakon što su zauzele Avdivku, ruske snage pokušavaju napredovati dalje prema zapadu.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*