Ministar Rimac ponovo odbio dati saglasnost Gavrankapetanoviću

Federalni ministar zdravstva je ostao pri svom ranijem stavu i ponovo je odbio dati saglasnost za imenovanje dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a. Ministar je 20. marta 2024. već jednom odbio dati saglasnost zbog uočenih nekoliko formalnih i meritornih nedostataka, nepravilnosti i drugih razloga koje je detaljno obrazložio na nekoliko stranica dopisa.

Do ponovnog traženja saglasnosti ministra došlo je zbog formalne greške UO KCUS-a, koji je umjesto propisane „prethodne“ saglasnosti ministra, tražio „naknadnu“ saglasnost. Iz tog razloga Vlada FBiH je donijela Zaključak u kojem je uputila UO da od ministra traži prethodnu saglasnost. Oni su to učinili 29. marta 2024.

Pojedini članovi UO KCUS-a su javno iznosili informacije da će dr. Gavrankapetanović biti imenovan ove sedmice i da će ovaj put dobiti saglasnost ministra, međutim to se ipak nije desilo.

Ministarstvo zdravstva je još prije zvaničnog pimitka Odluke o imenovanju dr. Gavrankapetanovića zaprimilo nekoliko prijave u kojima je navedeno „da postoji visok stepen sumnje da predloženi kandidat ne ispunajva tražene uvjete“. Nakon detaljne provjere ustanovljeno je da dr. Gavrankapetanović nema validan dokaz o posjedovanju „znanju iz zdravstvenog menadžmenta“.

Osim toga, kako je navedeno, dr. Gavrankapetanović nije priložio diplomu, već nevažeće Uvjerenje o završenom drugom ciklusu studija, a predao je i dokaz da je nastavnik na Stomatološkom fakultetu iako je izričito naznačeno da kandidat mora biti „nastavnik medicinskog fakulteta“. Svaki od tih propusta zasebno, navode, je bio dovoljan razlog da se prijava dr. Gavrankapetanovića odbaci, kao što je Komisija za imenovanje odbacila prijavu dr. Sanele Salihagić, zbog „nepotpune dokumentacije“.

Trećerangirani kandidat na konkursu za imenovanje generalnog direktora, dr. Mevludin Mekić je u više navrata upozoravao UO KCUS-a, Ministarstvo zdravstva, ali i Vladu FBIH da moraju poštovati propisane procedure. U svojim dopisima on je naveo da je dužan da imenuju sljedećeg kandidata sa rang liste koji ispunjava uslove za imenovanje, a koji dobije saglasnost ministra. Upozorio je i da je poništenje konkursa protuzakonito sve dok postoje kandidati na listi koji ispunjavaju sve potrebne uvjete. U slučaju kršenja zakonskih odredbi dr. Mekić je najavio tužbe protiv odgovornih osoba i zatražio bi njihovu krivičnu odgovornost.

Podsjećamo da je drugorangirani kandidat na konkursu dr. Alen Pilav, aktuelni v.d. generalnog direktora KCUS-a.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*