Novi izvođački koncept u BiH: Premijera monodrame sa dva lica “Tri riječi” 20. aprila u BKC Tuzla

Monodrama sa dva lica pod nazivom “Tri riječi”, premijerno će biti odigrana na kamernoj sceni Bosanskog kulturnog centra TK u Tuzli 20. aprila 2024. godine, najavljeno je na danas održanoj press konferenciji koju su organizovali koproducenti predstave Bosanski kulturni centar TK, Udruženje Eminent i Centar za sport, kulturu i umjetnost Univerziteta u Tuzli.

Predstava je nastala po motivima dvije pripovijetke Antona Pavloviča Čehova: “Šala” i “Dama s psićem”, a na scenu je donose Damir Mahmutović, magistar umjetnosti, glumac i Elvis Sivčević, magistar klasične gitare.
Kako su danas istakli glavni protagonisti predstave, kroz dramaturšku obradu dvije pripovijetke u fokusu predstave je ljubav za kojom se pripovjedač naizmjenično i nostalgično vraća u prošlost, od one iz dalekog djetinjstva, pa do one bliže iz zrelije životne dobi.

-Predstava je nastala sasvim spontano. Ranije sam imao ideju da napravimo neku predstavu u kojoj se trebaju spojiti muzika i gluma, a onda je kolega Elvis Sivčević kao temu u toj priči postavio ljubav, što je uz prikladan tekst iz pripovijetki Antona Pavloviča Čehova u konačnici rezultiralo ovim projektom. Dvije pripovjetke su dramaturški spojene, obje govore o ljubavi i neiskazanim riječima, o tri riječi „Ja te volim“ što je i naziv predstave. Poruka koju šaljemo je da svima onima koje volimo, a nismo im to do sada rekli, da im to nakon ove predstave i kažemo – istakao je Damir Mahmutović koji pored igranja u predsatvi potpisuje režiju i dramturgiju, te sa Elvisom Sivčevićem i odabir muzike.

Sva osjećanja, koja je nemoguće reći, kroz predstvu traže da se otpjevaju uz gitaru u trenucima kada to od pripovjedača zatraži duša, što priči daje važan muzički element, a predstavi posebnu volšebnost. Za to je zaslužan Elvis Sivčević, magistar klasične gitare, poznato ime u svijetu bh. klasične muzike.

-Moram istaći da sam uživao u radu na predstavi, u svakom koraku sa kojim je ona nastajala, posebno jer sam radio sam mojim prijateljem Damirom Mahmutovićem, koji je znalački izabrao motive iz dvije pripovjetke Antona Pavloviča Čehova a od čega smo stvorili jedan novi izvođački koncept. Ovaj projekt mi je poseban izazov, jer je zahtjevan, posebno što u ovom obliku nije izveden u Bosni i Hercegovini. Važno je istaći da smo kao umjetnici, na način svojsten onim čime se bavimo, ovom predstavom pokušali skrenuti pažnju na aktuelni trenutak u svijetu u kojem dominira mržnja i razaranje, pokušavajući porukom predstave dati putokaze da može i drugačije – istakao je Elvis Sivčević.
Na predstavi je više od mjesec dana skoro svakodnevno rađeno u Bosanskom kultunom centru TK, koji je realizacijom ovog projekta još jednom dokazao opravdanost svoje platforme umrežavanja pojedinaca, udruženja i institucija s ciljem stvaranja novih vrijednosti u kulturi.

BKC je zahvaljujući našoj platofrmi o saradnji sa umjetnicima različitih profila već mjesecima jedna velika umjetnička laboratorija koja okuplja kreativce, koji koristeći naše prostorne, tehničke i ljudske resurse imaju mogućnost da zajedno sa nama stvaraju nove projekte. Jedan od njih je predstava „Tri riječi“ koju iznose umjetnici sa kojima smo već sarađivali, a ovaj projekat je nastavak dobre saradnje i temelj za vjerujemo nove projekte – rekao je Hazim Mujčinović, stručni saradnik za produkciju u JU BKC TK.

Prof.dr. Vesna Bratovčić, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Tuzli istakla je zadovoljstvo što je Univerzitet preko svog Centra za sport, kulturu i umjetnost dio ovog projekta, uz napomenu da Univerzitet u Tuzli sa svojim resursima treba biti neizostavni dio sličnih projekata i u budućnosti.

Predstava “Tri riječi” će premijerno biti izvedena u subotu 20. aprila u 19.30 na kamernoj sceni BKC TK. Broj mjesta za primijeru je ograničen na 100 posjetitelja, a besplatnu pozivnicu je moguće rezervisati u Marketing službi BKC TK na broj telefona 035 311 070, svaki radni dan od 8.00 do 14.00 sati.

JU BKC TK

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*