Europski sud uklonio dvojicu ruskih milijardera s popisa sankcioniranih

Opći sud EU-a odlučio je u srijedu ukloniti ruske milijardere Mihaila Fridmana i Petra Avena s popisa osoba koje su pod sankcijama EU-a od ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022.

“Opći sud smatra da nijedan od navedenih razloga nije dovoljno poduprijet dokazima i da prema tome nije opravdano da g. Aven i g. Fridman budu na spomenutim popisima”, priopćio je sud sa sjedištem u Luxembourgu.

Novac i imovina Avena i Fridmana zamrznuti su nakon što je Europsko vijeće uvelo sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Obojica su veliki dioničari konglomerata Alfa grupa, koji uključuje važnu rusku privatnu banku Alfa Bank i najveći maloprodajni lanac hrane X5.

Sud je presudio da milijarderi nisu trebali biti na tom popisu od veljače 2022. do ožujka 2023.

EU je odlukom u ožujku 2023. ponovno uveo sankcije toj dvojici milijardera koji su se žalili na sankcije. 

Sud je objasnio da je Vijeće možda imalo osnove zaključiti da su oni blisko povezani s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, ali to ne dokazuje da su podržavali akcije ili politike protiv Ukrajine ili da su financijski podržavali ruske donositelje odluka.

(BHRT/RTV7)

Jedan komentar

  1. Wow! Thank you! I always needed to write on my site something like that. Can I include a fragment of your post to my site?

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*