Izvještaj EK – Požari u Evropi 2023. godine bili su među najgorim u ovom stoljeću

Sezona šumskih požara u Evropi 2023. godine bila je među najtežim u ovom stoljeću, navodi se u izvještaju Evropske komisije objavljenom u srijedu.

Prošle godine, više od pola miliona hektara, što je površina dvostruko veća od Luksemburga, spaljena je u šumskim požarima, sudeći po izvještaju Zajedničkog istraživačkog centra komisije o šumskim požarima u Evropi, Bliskom istoku i sjevernoj Africi 2023.

Tri najteže godine ovog stoljeća po obimu izgorjele površine mapirane od strane Evropskog informacionog sistema o šumskim požarima (EFFIS) bile su 2017. (988.427 hektara), 2022. (837.212 hektara) i 2007. (588.388 hektara).

Izvještaj pokazuje kako su se požari intenzivirali tokom ljeta 2023. godine, zahvatajući uglavnom mediteransku regiju, pri čemu je Grčka, u blizini Aleksandrupolisa, pretrpjela najveći pojedinačni požar koji se dogodio u Evropi od 1980-ih.

Klimatske promjene čine šumske požare sve učestalijima, a šumski požari sve više pogađaju područja koja se u prošlosti nisu smatrala podložnim požarima, navodi se u izvještaju. Dodaje se da će se situacija vjerovatno pogoršati, prema izvještaju o evropskoj procjeni klimatskih rizika objavljenom u martu.

Preliminarni podaci za prva tri mjeseca 2024. godine pokazuju skoro dvostruko veći prosječni broj požara, iako oni nisu imali veći uticaj na izgorjela područja.

Prema izvještaju, šumski požari su proizveli oko 20 megatona emisije CO2, što je ekvivalentno skoro trećini svih emisija međunarodnog zračnog saobraćaja u EU u jednoj godini.

Konačni izvještaj za 2023. godinu, koji uključuje nacionalne doprinose, trebao bi biti objavljen na jesen, prenosi Reuters.

(BHRT/RTV7)

Jedan komentar

  1. Whats Going down i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & help other customers like its helped me. Good job.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*