Regija u Norveškoj podnijela zahtjev za 26-satnim danom

Najsjeverniji region Norveške Finmark zatražio je od Evropske komisije da odobri uspostavljanje vremenske zone sa 26-satnim danom, prenijeli su lokalni mediji.

Lokalne vlasti navode da ovaj zahtjev koji je promovisala gradonačelnica Vadsoa, gradića u Arktičkom krugu u blizini ruske granice, koji mnogi smatraju bizarnim, ima za cilj da unaprijedi lokalne vrijednosti, poveća vrijeme posvećeno porodici i privuče nove stanovnike u region, prenosi portal Politico.

U svom pismu Evropskoj komisiji, koja je potvrdila da je primila zahtjev, lokalne vlasti u regionu Finmark traže da EK naloži norveškim vlastima da odobre stvaranje vremenske zone sa 26-satnim danom umjesto 24-satnog, piše Tanjug.

„Nismo mnogo razmišljali kako bi nove vremenske zone funkcionisale u praksi. Mislim da EK neće odobriti ovaj prijedlog, tako da nismo razrađivali sve detalje“, izjavila je Vence Pedersen, gradonačelnica Vadsoa i naglasila da se ovaj region bori da privuče nove stanovnike.


(Vijesti.ba)

2 0 komentara

  1. This is a very good tips especially to those new to blogosphere, brief and accurate information… Thanks for sharing this one. A must read article.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*