Iran pokrenuo zračni napad na Izrael

Iranska novinska agencija IRNA je, pozivajući se na neimenovane izvore, saopćila da je vojska iranske Revolucionarne garde pokrenula napad balističkim projektilima na Izrael.

Armija Revolucionarne garde objavila je ranije da je pokrenula napad na Izrael bespilotnim letjelicama kamikaza i projektilima u znak odmazde za izraelski napad na iranski konzulat u Damasku 1. aprila.

Izraelska vojska objavila je da je Iran pokrenuo napad bespilotnim letjelicama i da izraelske zračne i pomorske snage nadgledaju bespilotne letjelice.

Portparol izraelske vojske potvrdio je da je više od 200 bespilotnih letjelica upućeno iz Irana na Izrael.

Bijela kuća objavila je također da je Iran pokrenuo zračni napad na Izrael i obećala snažnu američku podršku sigurnosti Izraela.

Američki mediji: Iran sa 70 projektila pokrenuo novi talas napada na Izrael

Američki izvori tvrde da je Iran sa 70 projektila pokrenuo novi talas napada na Izrael, prenosi Anadolu.

Kako je objavio “ABC News”, pozivajući se na američkog zvaničnika, osim prvog napada na Izrael, Iran je pokrenuo novi talas napada sa 70 projektila.

Izraelska vojska objavila je da je Iran do sada lansirao više od 200 bespilotnih letjelica prema Izraelu u znak odmazde za napad na iranski diplomatski objekat u Damasku 1. aprila.

Iran je kasno u subotu pokrenuo zračni napad na Izrael u znak odmazde za zračni napad na iranski diplomatski objekat u Damasku u Siriji 1. aprila. U tom napadu je ubijeno najmanje sedam pripadnika iranske Revolucionarne garde, uključujući dva generala.

Izrael traži vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon iranskog napada

Misija Izraela pri Ujedinjenim narodima (UN) pozvala je na vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon iranskog zračnog napada na Izrael.

“Potvrđujem zahtjev Izraela da se odmah sazove sjednica Vijeća sigurnosti UN-a kako bi Iran nedvosmisleno bio osuđen za ova teška kršenja i odmah se djelovalo da se Iranska revolucionarna garda proglasi terorističkom organizacijom”, objavio je izraelski ambasador Gilad Erdan na društvenoj mreži X.

Iranski napad predstavlja “ozbiljnu prijetnju” globalnom miru i sigurnosti, rekao je on, ukazujući da očekuje da Vijeće sigurnosti UN-a iskoristi sva sredstva za poduzimanje konkretnih akcija protiv Irana.

Dodao je da je Iran pokrenuo direktan napad sa svog teritorija sa više od 200 bespilotnih letjelica, krstarećih projektila i balističkih projektila na Izrael, što je, kako je rekao, jasno kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava.

Bajden: Posvećenost SAD-a Izraelu protiv Irana “gvozdena”

Američki predsjednik Džo Bajden izrazio je snažnu podršku Tel Avivu nakon što je Iran pokrenuo zračni napad na Izrael.

“Naša posvećenost sigurnosti Izraela od prijetnji Irana i njegovih partnera je gvozdena”, objavio je Bajden na društvenoj mreži X.

Njegova poruka uslijedila je nakon sastanka sa timom za nacionalnu sigurnost na kojem je razgovarano o napadu Irana na Izrael.

Netanjahu sazvao ratni kabinet nakon iranskog napada

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu sazvao je ratni kabinet kasno u subotu kada je Iran lansirao desetine dronova prema Izraelu nakon napada na iranski konzulat u Siriji.

“Učesnici će razgovarati o najnovijim dešavanjima u vezi s iranskim vojnim napadom na Izrael“, objavio je izraelski javni servis KAN.

Izraelska vojska potvrdila je da je Teheran lansirao desetine dronova prema Izraelu, a očekuje se da će dronovima trebati između sedam i devet sati da stignu do Izraela.

Najmanje sedam pripadnika iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) ubijeno je, uključujući dva generala, u raketnom napadu na iranski konzulat u Damasku, u Siriji, 1. aprila.

Teheran je za napad okrivio Izrael.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*