FILE PHOTO: President of Republika Srpska (Serb Republic) Milorad Dodik speaks during an interview with Reuters in his office in Banja Luka, Bosnia and Herzegovina January 8, 2024. REUTERS/Marko Djurica/File Photo

Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem zbog Rezolucije o Srebrenici

U Banjaluci je održan sastanak predstavnika političkih partija koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj. Najavljeno je da će u četvrtak na Trgu Krajine biti održan narodni miting zbog mogućeg usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

Lider SNSD-a Milorad Dodik ponovo je negirao genocid u Srebrenici, te ponovio da će kao odgovor na usvajanje pomenute Rezolucije “pokrenuti postupak samostalnosti Republike Srpske”.

“Ponosan sam na odlučnost da sprovedemo mjere kada je riječ o samostalnosti. Genocid u Srebrenici se nije desio, a da jeste ne bi bilo potrebe da se stalno nameće ova tema. Presude sudova se odnose na pojedince, a ne na narod”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, planovi Republike Srpske nisu destabilizacija i nasilje, već političke odluke demokratskog kapaciteta.

“Naši planovi su političke odluke demokratskog kapaciteta koje svugdje imaju legitimitet i kao takve će se primjenjivati”, naveo je Dodik, te dodao kako ne očekuje posljedice zbog toga.

Ocijenio je da se usvajanjem Rezolucije o Srebrenici “želi staviti etiketa na nerođenu djecu i jedan narod”.

Smatra da to “nije pozivanje na suživot”, već “poziv na hitan razlaz”.

Kada je riječ o izbornom zakonu, Dodik je ponovio da će biti donesen i da će ga Republika Srpska provoditi.

Kako je rekao, nijedna kancelarija biračkog odbora Centralne izborne komisije BiH neće biti otvorena za izbore na lokalnom niovu, a ako se to desi, dodao je, biće eliminisana u toku dana.

Lider SP-a Petar Đokić rekao je da je zakazani narodni miting “važan izraz volje srpskog naroda koji ne želi da mu se nametne kvalifikacija genocidnog”.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, Đokić je rekao da postoji spremnost pojedinih država da je odbace, te da je Srbija u tome odigrala važnu ulogu.

“Velika je stvar što će biti veliki broj država koji ne podržavaju ovo. Srpski narod nije genocidan i nikada neće biti. Postoje pojedinci koji su činili zločine i oni su za to osuđeni”, naveo je Đokić.

Đokić je istakao da će poslanici SP-a u Narodnoj skupštini podržati Izborni zakon Republike Srpske.

Predsjednik NPS-a Darko Banjac naveo je da je neophodno Republici Srpskoj vratiti njena prava, te da će, kako je rekao, tome doprinijeti usvajanje izbornog zakona RS.

Banjac je naveo “da će novi izborni zakon Republike Srpske koji će usvojiti Narodna skupština Srpske biti u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom, te sadržati osnovne demokratske principe.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici on je rekao da je “paradoks tog spornog akta što ga podržavaju Njemačka i Ruanda, koje su kroz istoriju činile brojne zločine”.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*