Borrell za novog šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini nominovao Luigija Sorecu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku Josep Borrell nominovao je Luigia Sorecu za novog šefa Delegacije EU u Bosni i Hercegovini, navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljne poslove /EEAS/.

Soreca je jedan od ukupno 44 ambasadora EU koji su raspoređeni na nove pozicije. Proces imenovanja biće okončan zvaničnim prihvatanjem agremana.

Dosadašnji šef Delegacije EU u Bosni i Hercegovini Johann Sattler nominovan je za ambasadora EU u Crnoj Gori, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Miroslav Lajčak za ambasadora EU u Švajcarskoj, dok je novi šef Kancelarije EU za Kosovo Orav Aivo, koji je ranije vršio funkciju ambasadora EU u Crnoj Gori.

Osim toga, dosadašnji ambasador EU u Malesiji Michalis Rokas imenovan je za novog ambasadora Unije u Sjevernoj Makedoniji.

Borell je imenovao ukupno 44 zvaničnika na funkcije šefa delegacije, šefa kancelarije i otpravnika poslova EU, u okviru diplomatske rotacije u delegacijama EU širom svijeta. 

BHRT

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*