Dr sc Jasmina Klebić: “Sve više djece ne razumije govor, niti govori!” (VIDEO)

U posljednje vrijeme u Bosni i Hercegovini se bilježi veliki porast broja djece s usporenim razvojem govora. Period ranog rasta i razvoja djeteta izuzetno je važan jer je tokom tog vremena djetetov mozak posebno osjetljiv na vanjske utjecaje i stimulaciju. Stoga je ključno maksimalno iskoristiti taj period kako bi se potaknuo optimalan razvoj djeteta, uključujući i razvoj govora, motoričkih sposobnosti, socijalnih vještina i kognitivnih funkcija. Što se više pažnje posveti ranoj stimulaciji i podršci, to će se bolje postići temelji za budući uspjeh i dobrobit djeteta.

Uloga logopeda u ranom rastu i razvoju djece je ključna, jer se fokusira na podršku i poticanje razvoja komunikacijskih vještina od najranije dobi.

Logopedi i audiolozi rade s djecom koja su izložena riziku za razvoj problema sa govorom i jezikom, kao što su djeca s razvojnim poremećajima, poteškoćama u učenju, slušnim poteškoćama ili djece koja su izložena nepovoljnim okolnostima.

O tome smo, u ovosedmičnoj emisiji “Rezonanca zdravlja”, razgovarali smo sa dr sc Jasminom Klebić, iz Centra za rani rast I razvoj, u JZNU Dom zdravlja “Dr Mustafa Šehović” Tuzla.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*