Premijera predstave “Tri riječi” 20. aprila u BKC Tuzla, ulaz uz besplatnu rezervaciju

Premijera monodrame sa dva lica “Tri riječi”, nastale po motivima dvije pripovijetke Antona Pavloviča Čehova na sceni BKC TK bit će izvedena u subotu 20. aprila u 19.30 sati.

Predstava je nastala po motivima dvije pripovijetke Antona Pavloviča Čehova: “Šala” i “Dama s psićem”, a na scenu je donose Damir Mahmutović, magistar umjetnosti, glumac i Elvis Sivčević, magistar klasične gitare.

Kako su danas istakli glavni protagonisti predstave, kroz dramaturšku obradu dvije pripovijetke u fokusu predstave je ljubav za kojom se pripovjedač naizmjenično i nostalgično vraća u prošlost, od one iz dalekog djetinjstva, pa do one bliže iz zrelije životne dobi.

-Predstava je nastala sasvim spontano. Ranije sam imao ideju da napravimo neku predstavu u kojoj se trebaju spojiti muzika i gluma, a onda je kolega Elvis Sivčević kao temu u toj priči postavio ljubav, što je uz prikladan tekst iz pripovijetki Antona Pavloviča Čehova u konačnici rezultiralo ovim projektom. Dvije pripovjetke su dramaturški spojene, obje govore o ljubavi i neiskazanim riječima, o tri riječi „Ja te volim“ što je i naziv predstave. Poruka koju šaljemo je da svima onima koje volimo, a nismo im to do sada rekli, da im to nakon ove predstave i kažemo – istakao je Damir Mahmutović koji pored igranja u predsatvi potpisuje režiju i dramturgiju, te sa Elvisom Sivčevićem i odabir muzike.

Sva osjećanja, koja je nemoguće reći, kroz predstvu traže da se otpjevaju uz gitaru u trenucima kada to od pripovjedača zatraži duša, što priči daje važan muzički element, a predstavi posebnu volšebnost. Za to je zaslužan Elvis Sivčević, magistar klasične gitare, poznato ime u svijetu bh. klasične muzike.

-Moram istaći da sam uživao u radu na predstavi, u svakom koraku sa kojim je ona nastajala, posebno jer sam radio sam mojim prijateljem Damirom Mahmutovićem, koji je znalački izabrao motive iz dvije pripovjetke Antona Pavloviča Čehova a od čega smo stvorili jedan novi izvođački koncept. Ovaj projekt mi je poseban izazov, jer je zahtjevan, posebno što u ovom obliku nije izveden u Bosni i Hercegovini. Važno je istaći da smo kao umjetnici, na način svojsten onim čime se bavimo, ovom predstavom pokušali skrenuti pažnju na aktuelni trenutak u svijetu u kojem dominira mržnja i razaranje, pokušavajući porukom predstave dati putokaze da može i drugačije – istakao je Elvis Sivčević.

Na predstavi je više od mjesec dana skoro svakodnevno rađeno u Bosanskom kultunom centru TK, koji je realizacijom ovog projekta još jednom dokazao opravdanost svoje platforme umrežavanja pojedinaca, udruženja i institucija s ciljem stvaranja novih vrijednosti u kulturi.

-BKC je zahvaljujući našoj platofrmi o saradnji sa umjetnicima različitih profila već mjesecima jedna velika umjetnička laboratorija koja okuplja kreativce, koji koristeći naše prostorne, tehničke i ljudske resurse imaju mogućnost da zajedno sa nama stvaraju nove projekte. Jedan od njih je predstava „Tri riječi“ koju iznose umjetnici sa kojima smo već sarađivali, a ovaj projekat je nastavak dobre saradnje i temelj za vjerujemo nove projekte – rekao je Hazim Mujčinović, stručni saradnik za produkciju u JU BKC TK.

Prof.dr. Vesna Bratovčić, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Tuzli istakla je zadovoljstvo što je Univerzitet preko svog Centra za sport, kulturu i umjetnost dio ovog projekta, uz napomenu da Univerzitet u Tuzli sa svojim resursima treba biti neizostavni dio sličnih projekata i u budućnosti.

Predstava “Tri riječi” će premijerno biti izvedena u subotu 20. aprila u 19.30 na kamernoj sceni BKC TK. Broj mjesta za primijeru je ograničen na 100 posjetitelja, a besplatnu pozivnicu je moguće rezervisati u Marketing službi BKC TK na broj telefona 035 311 070, svaki radni dan od 8.00 do 14.00 sati.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*