Nova repriza predstave “Ljubav Omera i Merime” 13. maja u BKC TK

Pozorišna predstava „Ljubav Omera i Merime“ zasnovana na motivima balade „Smrt Omera i Merime“ nakon premijere, prvih repriza i izvedbi za škole, koje je ukupno vidjelo više od 3000 ljudi, ponovo je na Velikoj sceni BKC-a u ponedjeljak 13. maja 2024. godine u 19.30 sati.

Predstavu potpisuje Pozorište mladih Tuzle u koprodukciji s Bosanskim kulturnim centrom TK, Srednjom „Savremeno – umjetničkom školom“ Tuzla i Udruženjem „Mladi Tuzle“, a u predstavi igra 50 glumaca, plesača, pjevača i muzičara, članova Mladih Tuzle.

Kroz priču o ljubavi između mladića Omera i djevojke Merime, kao jedinom smislu življenja, predsta va „Ljubav Omera i Merime“ je zapravo priča o zemlji Bosni, njenim običajima i tradiciji – često važnijim od svakog zakona, ali i ono najvažnije, priča o njenim ljudima i narodima u vrtlogu nemilosrdnih vremena.

Koncept predstave počiva na tome da grupa studenata glume zajedno sa profesorom priprema ispitnu predstavu zasnovanu na motivima balade o Omeru i Merimi. Ispitujući vrste odgoja i tipove roditeljstva na Balkanu, studenti zapravo otkrivaju duboku književnu i umjetničku vrijednost ove balade, ali i kompleksnost likova u istoj, koje uveliko oblikuje specifično mjesto i vrijeme radnje.

U komparaciji scena postavljenih od strane današnjih generacija studenata i originalno odigranih scena iz balade, na pijedestal se uzdiže specifičnost i sva ljepota, ali i tegoba glumačkog posla. Kroz uvid u različite stavove čitanja balade od strane današnje generacije i identifikaciju s likovima, publika svih uzrasta katarzično otkriva do sada neotkrivene slojeve ove, ali i svojih ličnih životnih priča.

Priča „Ljubav Omera i Merime“ priča se intrigantnom glumačkom igrom, simboličnim narativom pripovjedača, preživljenom emocijom pjevača, izvedbom žive muzike, snažnim ekspresivnim pokretima i koreografijama plesača, te specifičnom režijom Adnana Mujkića, kojem je ovo 40 – ti rediteljski poduhvat.

Scenarij i režija: Adnan Mujkić

Igraju:

Omer – Kemal Fazlić
Merima – Zerina Mujkić
Omerova majka Zehra – Remira Osmanović
Merimima majka Hasija – Amila Beširović
Fatima Atlagić – Ajla Mušanović
Idriz – Muhamed Delić
Historičarka: Melisa Smajić
Profesor glume – Mirza Mujagić
Studenti glume – Adi Atlić,  Ermin Suljkić, Iris Stuhli,  Lejla Lamija Mešanović, Tatjana Aćimović i Dalal Dea Stolica
Naratori: Reina Anić, Daina Anić, Sara Miščević, Asja Bratovčić, Alema Avdibašić, Karla Šimić, Nedžma Hasanhodžić, Emina Ćosić, Lamija Redžepagić, Amar Hedžić, Dženan Zahirović, Darian Čivčić, Lana Kamberović, Irma Šiljak, Azra Nedžibović, Melisa Smajić, Tarik Dedajić, Doris Kovačević, Dženita Čičkušić, Melika Bošnjić, Danija Numanović, Nerma Zejnilović, Noah Vuk Stolica, Amna Selimović i Lana Petric

Scenografija: Amra Dedić

Kostimografija: Edina Topčagić

Muzika i songovi: Anela Huremović – Bošnajković

Koreografija: Ajla Mušanović

Video materijali: Una Storia Studio

Produkcija: Pozorište mladih Tuzle, Bosanski kulturni centar Tuzlanskog kantona, Srednja „Savremeno – umjetnička škola“ Tuzla i Udruženje „Mladi Tuzle“ Tuzla

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*