Od danas štrajk upozorenja u osnovnim školama u Kantonu Sarajevo

Samostalni sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije BiH – Kantonalni odbor Sarajevo najavio je za danas početak štrajka upozorenja prosvjetnih radnika u osnovnim školama na području Kantona Sarajevo, a trajat će do kraja nastavne 2023/2024. godine, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

Prema riječima predsjednika Sindikata Saudina Sivre, štrajk će trajati prva dva nastavna časa.

Sivro naglašava da su njihovi zahtjevi prilično jasni i artikulisani, a traže obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja. Precizira da će štrajk biti realiziran svaki nastavni dan, do kraja nastavne 2023/2024. godine, odnosno do ispunjenja zahtjeva.

“Tražimo da se van snage stave pedagoški standardi i normativi kojima su ugrožena prava prosvjetnih radnika i zbog kojih je više od 20 radnika iskazano kao tehnološki višak. Tražimo i zaustavljanje administrativnih reformi zbog kojih se učitelji pretvaraju u pisare, kao i bolje i kvalitetnije obrazovanje po mjeri učenika i njegovih učitelja te da ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, koja je ugrozila stečena prava prosvjetnih radnika, podnese ostavku”, kazao je Sivro.

Podsjeća da je odluku o štrajku upozorenja Sindikat donio prije mjesec dana.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*