Zelenski: Američka pomoć će spasiti živote i donijeti pravedan kraj rata

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izrazio je zahvalnost što je Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio zakon o stranoj pomoći njegovoj zemlji i kazao je da će ta pomoć spasiti živote i “donijeti pravedan kraj rata” s Rusijom.

“Zahvalan sam Zastupničkom domu Sjedinjenih Država, objema stranama i lično predsjedniku Majku Džonsonu na odluci koja drži istoriju na pravom putu”, napisao je Zelenski na društvenoj mreži X.

Ukrajinski predsjednik naglasio je da će to “spriječiti širenje rata, spasiti hiljade i hiljade života i pomoći da obje zemlje (SAD i Ukrajina) postanu jače”.

“Svakako ćemo iskoristiti američku podršku da ojačamo obje naše zemlje i donesemo pravedan kraj ovog rata. Rata koji Putin mora izgubiti”, naveo je.

Očekuje se da će američki Senat, koji je donio sličnu mjeru prije dva mjeseca, iduće sedmice odobriti te zakone i proslijediti ih predsjedniku Džozefu Bajdenu na potpisivanje.

“To je vanredna podrška koja nam je potrebna da održimo finansijsku stabilnost i pobijedmo”, istakao je ukrajinski ministar finansija Sergej Marčenko u objavi na društvenoj mreži X.

Premijer Denis Šmihal, u poruci na Telegramu, naveo je da je usvajanje zakona dokaz da su Sjedinjene Države pokazale “vodstvo i odlučnost” u borbi za mir i sigurnost.

Šmihal je izrazio zahvalnost na odobrenju odredbi koje bi pomogle da se pripremi teren za Sjedinjene Države da konfiskuju rusku imovinu i predaju je Ukrajini na obnovu nakon ratnih razaranja.

“Dobićemo važan resurs za pobjedu i obnovu”, napisao je on na Telegramu.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je juče paket pomoći od 95 milijardi dolara za Ukrajinu, Izrael i druge saveznike Sjedinjenih Američkih Država. Dom je usvojio zakon o pomoći Ukrajini u vrijednosti od 60,8 milijardi dolara.

(BHRT/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*