Kini prijete poplave, uvedene mjere za zaštitu 127 miliona stanovnika

Glavne rijeke u kineskoj pokrajini Guangdong prijete da izazovu opasne poplave, što je primoralo vladu da donese planove hitne reakcije kako bi zaštitila više od 127 miliona stanovnika. 

Lokalni meteorološki zvaničnici saopćili su da u dijelovima rijeka i pritoka u slivovima rijeka Xijiang i Beijiang naglo raste vodostaj, u neuobičajenom nevremenu, javila je državna televizija CCTV.

Kinesko ministarstvo vodnih resursa izdalo je hitno upozorenje.

Zvaničnici Guangdonga pozvali su odjele u svim lokalitetima i općinama da započnu planiranje hitnih mjera, kako bi se spriječile prirodne katastrofe i brzo poslala finansijska pomoć da bi se osiguralo da ugroženo stanovništvo dobije hranu, odjeću, pitku vodu i mjesto za boravak.

Kiša koja od sinoć pada bez prestanka zahvatila je centralne i sjeverne dijelove pokrajine u gradovima Zhaoqing, Shaoguan, Qingyuan i Jiangmen.

Skoro 20.000 ljudi evakuisano je u Qingyuanu, prenose državni mediji. Oštećeni su i pojedini elektroenergetski objekti u Zhaoqingu, zbog čega je na nekim mjestima došlo do prekida u snabdijevanju strujom.

U Qingyuanu je obustavljena nastava u školama, javljaju lokalni mediji.

Vlasti u Qingyuanu i Shaoguanu u Guangdongu također su obustavile brodski saobraćaj  na nekoliko rijeka, a pomorska odjeljenja poslala su snage koje će biti na dužnosti i koordinirati remorkere u hitnim slučajevima i brodove za hitno spašavanje.

U gradu Hezhou koji se nalazi u Guangxiju zabilježeno je 65 klizišta, javljaju državni mediji, prenosi Reuters.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*